<
>

De Ligt aanvoerder van Oranje tegen Wales, Cillessen keept

Matthijs de Ligt is de aanvoerder van Oranje in de Nations League-wedstrijd tegen Wales. De 22-jarige verdediger start als centrale verdediger in het blok van drie, zo verklapte hij op de personferentie.

De Ligt beleeft tegen Wales zijn vuurdoop als aanvoerder van Oranje. Daarnaast wordt het de eerste keer dat hij in het 3-5-2-systeem van Louis van Gaal start als middelste verdediger. De bondscoach had liever niet gezien dat De Ligt ook al zijn positie prijsgaf. Hij noemde dat 'een foutje' van zijn aanvoerder.

De Ligt: "Het is voor het eerst onder deze trainer dat ik het midden sta. Dat is voor mij iets nieuws. Ik heb bij Juventus ook wel eens in het midden gestaan, dus het is geen onbekende positie voor mij. Ik ben blij dat ik ook deze positie kan invullen", aldus de mandekker.

De Ligt schaart wondergoal Van Persie in top vijf

13 juni 2014 is een datum van betekenis in het Nederlandse voetbal. Onder leiding van Van Gaal werd acht jaar geleden een sensationele 5-1 overwinning op Spanje tijdens het WK in Brazilië geboekt. Als jochie van 14 stond De Ligt op het Museumplein en zag hij Robin van Persie op fantatische wijze de gelijkmaker binnenkoppen. Het mooiste doelpunt ooit gemaakt in Oranje? Volgens De Ligt niet. "Ik zou het niet het mooiste Oranje-doelpunt ooit willen noemen. Die van Marco van Basten in 1988 was ook wel aardig. Maar hij komt zeker in de top vijf", aldus De Ligt.

Opstelling tegen Wales

Van Gaal gaf naast de basisplek voor De Ligt nog meer weg over zijn opstelling tegen Wales. Mark Flekken zal weer op de bank plaatsnemen ten faveure van Jasper Cillessen. Ook is er een basisplek voor Vincent Janssen. Het zijn de eerste minuten voor de spits van Monterrey deze interlandperiode. Tenslotte mag ook Noa Lang uitgaan van een basisplek. Hij sprak zondag, net als Janssen, uitgebreid met de bondscoach.