<
>

Van Gaal: "Hebben al eens de halve finale met penalty's verloren, dat willen we nu voorkomen"

"Wij hebben de halve finale al eens verloren door penalty's en dat willen we nu voorkomen", merkte Louis van Gaal vandaag op tijdens de persconferentie. Het Nederlands elftal trainde maandagmiddag in aanloop naar het Nations League-duel met Wales en oefende in die training op strafschoppen. Een erg belangrijk onderdeel volgens de bondscoach. "Wij hebben niet zoveel tijd om dat te doen, maar dat hebben we al twee keer gedaan omdat wij denken dat dat ook een factor is."

Van Gaal gaf zijn spelers ook nog huiswerk mee. "We hebben de spelers verzocht om dat bij de club te gaan oefenen op de manier zoals wij dat hebben gedaan. We hebben de filosofie erachter verteld en dat moeten ze allemaal bij hun club ter harte nemen."

Een penalty nemen is één ding, maar een penalty stoppen heel wat anders. Van Gaal en zijn staf zijn daarom op zoek naar een penaltykiller. "Ik heb net verteld dat we het ook vanuit de keepers belichten. Wij testen het nu allemaal. Dat hebben we het vorige WK niet gedaan. Het gaat om de reactiesnelheid van een keeper, maar ook om de reach en ook nog hoe hij spelers uit hun concentratie kan halen. Maar ik zeg nu alweer te veel, omdat jullie dat vragen. Dat is niet slim, want anders gaan andere landen dat ook doen."

Van Gaal werd natuurlijk ook naar zijn legendarische wissel gevraagd tijdens het WK van 2014. Toen besloot hij Tim Krul in te brengen voor Jasper Cillessen, en met succes. Nederland won de strafschoppenserie van Costa Rica en bereikte daardoor de halve finale. De bondscoach zou in een zelfde situatie ook op het volgende WK mogelijk weer zo'n beslissing maken. "Het hangt van de situatie af, maar ik heb al gezegd dat we een penaltykiller zullen meenemen en daarom doen we al die testen. De nemers moeten ook nu al bezig zijn met het WK en bij hun clubs iedere dag een penalty nemen."

Visie bijgesteld

De spelers zijn vol bezig met het aanstaande WK en hoe zij bij hun clubs presteren is daarbij belangrijk. Ze komen dan ook voor advies bij Van Gaal. "Ja ik kan het gewoon met ja beantwoorden. Heel veel. Nu komen de spelers zelf bij mij. Anders ga ik met de spelers praten, maar dat was het onderwerp bij de meesten. Dat is ook de reden waarom spelers naar mij toe komen. Wat het advies dan van de bondscoach is, maar uiteindelijk heb ik bij iedere speler gezegd dat ze zelf beslissen. Je moet dicht bij jezelf blijven. Dat vind ik heel belangrijk."

Toch zijn de speelminuten in clubverband niet altijd doorslaggevend. Steven Bergwijn is daar het schoolvoorbeeld van volgens de bondscoach.

"Die visie (over de noodzaak van spelen in clubverband) kan ik niet vasthouden. Kijk eens wat Steven Bergwijn heeft gepresteerd ondanks dat hij geen minuten maakt bij Tottenham Hotspur. En dat was gewoon een godsgeschenk. Malen was geblesseerd, dat is heel vervelend, dan moet ik op de een-na-laatste dag voor de selectie Steven opbellen om te vragen of hij nog wil komen. Hij komt, dan valt hij goed in, en dan gaat hij een reeks wedstrijden neerzetten. Fantastisch. In mijn ogen is dat een godsgeschenk, want daar was ik naar op zoek. Maar goed, de zoektocht gaat verder. Die houdt niet op bij Bergwijn, maar zo simpel is het. Het kan ook een godsgeschenk zijn."

"De vraag is: wat gaat Steven Bergwijn doen? Naar welke club gaat hij of blijft hij bij Tottenham? Krijgt hij weer geen minuten of krijgt hij wel minuten?", vraagt Van Gaal zich hardop af. "Zo heeft elke speler zijn eigen probleem en zijn eigen keuzes. Dan vragen ze aan mij wat ik zou doen in hun situatie, maar dan kan ik geen garantie geven omdat ik vind dat ze moeten presteren. Het Nederlands elftal is het hoogste goed en dan moet je het laten zien bij de club, want ik kijk of ze passen in de groep. Nou hebben ze zichzelf al bewezen, want ik vind teamspirit het belangrijkste dat er is. Ja deze groep is een fantastische groep."

Dinsdag beschouwen we in ESPN Vandaag om 18:30 uur voor op de wedstrijd in de Nations League tussen Nederland en Wales. Om 23:00 uur begint de nabeschouwing op ESPN.