<
>

Van Gaal: "Janssen zit eerst op de tribune, die speelt tegen Wales"

Vincent Janssen moet bij Oranje nog even wachten op zijn speelminuten in de Nations League. Bondscoach Louis van Gaal vertelde vandaag op de persconferentie dat de spits nog niet in actie zal komen in het aanstaande duel met Polen. "Nee, dat heb ik ook gedaan met Schouten en Indi. Hij gaat eerst op de tribune zitten. Hij mag al wel in de kleedkamer het proces aanschouwen om te zien wat hem allemaal te wachten staat. Die gaat dus tegen Wales spelen", aldus Van Gaal.

Verder wilde de bondscoach nog niet te veel kwijt over zijn opstelling. "Ja, dat ga je zien. Dat ga ik niet zo zeggen, omdat ik de coach van Polen niet wijzer wil maken. Ik zou graag het publiek willen vertellen hoe ik speel, maarja het is ook het spel van de tactiek, dus als ik mijn opstelling verraad weet hij eigenlijk al hoe ik ga spelen. Dat wil ik vermijden", aldus van Gaal

Polen ging in de afgelopen groepswedstrijd flink onderuit tegen België. Volgens Bondsoach Louis van Gaal kan dat pak slaag nog een rol gaan spelen in de het duel van morgen. "Dat zal ongetwijfeld wel enige invloed hebben, maar als je de wedstrijd gezien hebt zag je dat het tot aan het laatste kwartier een gelijk opgaande wedstrijd was. Daarna vielen de doelpunten als rijpe appelen. Op een gegeven moment is een team mentaal kapot. Eigenlijk hebben wij dat één keer meegemaakt en dat was tegen Montenegro."

Shirts amateurclubs

De spelers verschenen vandaag allemaal in speciale shirts op het trainingsveld. Iedere international droeg namelijk het shirt van de club waar het voor hem allemaal begon. Bij Dumfries was dat daarom het shirt van V.V. Smitshoek. Een mooi initiatief volgens de rechtsback van Oranje. "Fantastisch. Het zag er heel kleurrijk uit met al die shirts bij elkaar. Het was wel grappig toen vanochtend bij het ontbijt iedereen naar elkaars shirts ging kijken. Het is fantastisch dat amateurclubs zo in het zonnetje worden gezet. Het is mooi dat wij daaraan kunnen bijdragen", vertelde Dumfries achteraf op de persconferentie. Van Gaal verscheen niet in het shirt van zijn oude amateurclub en heeft daar een duidelijke reden voor: "Ik heb mijn lichaam zodanig ontwikkeld dat het te klein is geworden."

Uitspraken Gullit

Ruud Gullit deed eerder deze week in Helden Magazine felle uitspraken over de rol van donkere assistenten in de staff van Oranje. Gullit was zelf ook ooit assistend-bondscoach en vertelde dat zij volgens hem nooit een training mogen geven. Van Gaal reageerde vandaag op die kritiek. "Ik verbaas me altijd dat hij in zijn woning in Italië of in Amsterdam-Zuid kan zien of een assistent-trainer een training geeft of niet. Deze week heeft Edgar Davids een Italiaanse droogtraining gegeven. Dat houdt in dat de intensiteit wat lager was. Dat doen ze in Italië bijna iedere dag. En omdat hij heel lang in Italië heeft gespeeld, kan hij dat veel beter dan ik. Maarja, je kan van alles zeggen. Dat kunnen jullie ook allemaal. Ja, het wordt niet tegengesproken. Behalve als de bondscoach iets zegt.", aldus Van Gaal.

Hij blikt tijdens dit onderwerp ook nog terug op de periode dat Henk Fraser zijn assistent was. "Henk Fraser was hoofdtrainer in Nederland. Hij heeft fantastisch gepresteerd. Bij kleine ploegen heeft hij groots gepresteerd. Hij is bekerkampioen geworden en hij heeft ook trainingen gegeven bij Louis van Gaal. Dan moet je wel goed zijn. En hij heeft nu gekozen voor een fantastische job bij Utrecht. Hij heeft nu meer mogelijkheden dan bij Sparta. Daarom heeft hij nu gekozen voor die vooruitgang en ik heb er alles aan gedaan om Fraser te behouden. Ik heb Van Seumeren zelfs gebeld, maarja die kon niet meer terug denk ik. Maar nu is Edgar Davids assistent en geeft die trainingen. Dat heeft hij al een aantal keer gedaan. Thuis op de stoel kun je niet beoordelen of een assistent een training geeft. Bij mij geeft iedere assistent training, want Danny Blind is het hoofd van de scouting en de analyse. Die kan er dus niet altijd bijzijn." Van Gaal is dus duidelijk over de uitspraken van Gullit. "Volgens mij ben ik nu al drie minuten beziggeweest om te vertellen dat het onzin is", sluit hij af.

Druk schema

Het enorm drukke schema van de spelers is al tijden een thema. Vandaag werd de bondscoach gevraagd of hij en andere bondscoaches zich daar niet nadrukkelijker over kunnen uitspreken. "Ik denk dat wij coaches weinig invloed hebben bij de bonden die het organiseren", reageerde Van Gaal. "Nou moet ik zeggen het was natuurlijk ook niet zo gemakkelijk met het coronavirus om de competitie af te maken. Dat hebben we ook in Nederland gezien. We hebben kampioenen aangewezen. Het moest allemaal in een seizoen gepropt worden. Dan ga je eigenlijk te ver in mijn ogen, omdat je uit moet gaan van de voetballer, van de speler. Dat is bij de bonden over het algemeen niet goed doorgedrongen. Dat vind ik wel heel jammer, maar daar kunnen wij coaches en spelers niets aan doen. Dat is dan de politiek in de voetbalwereld en dat zijn organisaties. Wij hebben Gijs de Jong die daar iets over moet zeggen. In de politiek hebben we Mark Rutte. Ja, nou, dat lukt ook niet allemaal en dan ben ik eufemistisch."