<
>

Twee jaar Mario Götze in de Eredivisie: "Als voetballiefhebber had ik hem niet willen missen"

ESPN

Met veel toeters en bellen kwam Mario Götze binnen bij PSV. Twee jaar later is het sprookje voorbij. Hij kiest voor Eintracht Frankfurt, die de gelimiteerde transfersom van vier miljoen euro uit zijn contract betalen. Voetballiefhebber Hans Kraay jr. is heel blij dat hij hem op de Nederlandse velden heeft zien spelen. “Ik had het niet willen missen.” Een analyse van de kleine wereldkampioen in Eindhoven.

Op een steenworp afstand van het Philips Stadion ligt cafetaria De Willem. De toen 12-jarige dochter van de friettentuitbater maakt een foto van een dure auto, die al zo’n twintig minuten geparkeerd staat op de stoep. Ze ziet een sportieve man in de auto. Het is Mario Götze. Ze besluit de foto op social media te plaatsen en niet veel later ontstaat een ware transferhype. De transfervrije WK-held van 2014 tekent enkele uren voor het verstrijken van de zomertransfermarkt van 2020 voor twee seizoenen bij PSV.

De voormalig sterspeler van Borussia Dortmund en Bayern München werd gelokt door zijn landgenoot Roger Schmidt, die aan zijn eerste seizoen als trainer van PSV begon. Götze had veel opties, maar kreeg het beste gevoel bij het gesprek met Schmidt, die contact met hem zocht. De toen 28-jarige aanvallende middenvelder wilde altijd al eens in het buitenland voetballen en koos uiteindelijk voor Nederland. ESPN-analist en verslaggever Hans Kraay jr. keek enorm uit naar zijn komst en was ‘net zo opgewonden als de rest van Nederland’.

"Toen hebben we de echte Mario Götze gezien, ik heb daar echt drie dagen van nagenoten" Hans Kraay jr.

Blessures zorgen ervoor dat het voormalig wonderkind zijn kwaliteiten sporadisch etaleert de laatste jaren in de Bundesliga. Desalniettemin zijn de verwachtingen rondom ‘Super Mario’ torenhoog. Bij zijn debuut op Nederlandse bodem is het na acht minuten en vier seconde bij zijn allereerste schot in Eindhovense dienst meteen raak. Met drie goals en twee assists in zijn eerste zeven wedstrijden lijkt hij aan het verwachtingspatroon te voldoen, maar zijn fysieke gesteldheid laat hem in de steek.

In totaal mist de Duitser in zijn eerste seizoen zestien wedstrijden en weet hij zijn stempel niet echt te drukken. Naast de vele blessures denkt Kraay jr. dat de Duitser geen baat had bij het 1-4-2-2-2-systeem van zijn oefenmeester. “Ik was een beetje teleurgesteld in het eerste seizoen. Als hij speelde, werd hij opgesteld als een soort halve tien. Dat vind ik geen goede plek voor hem en dus heeft hij het niet echt laten zien. Dat ligt voor zestig procent bij Roger Schmidt. Daarbij heeft hij de hele voorbereiding gemist en moest hij vaak een inhaalslag maken na een revalidatie.”

Als hij dan een glimp van zijn klasse toonde, was het ook écht genieten, zo vindt Hans Kraay jr. “Uit bij Granada was hij zo asociaal goed. Toen hebben we de echte Mario Götze gezien. Hij kreeg alle ballen. Je kon hem aanspelen in en rondom de drukke zestienmeter met zelfs dubbele dekking. Weergaloos. Ik heb daar echt drie dagen van nagenoten.”

Gevallen ster rijst in tweede seizoen

In het tweede seizoen laat Mario Götze zich meer gelden. Op vrijwel alle delen van het veld presteert de PSV’er beter dan vorig jaar. Dat komt mede doordat de blessuregevoelige vedette ‘heel’ blijft. Sterker nog, uit de trackingdata blijkt dat de middenvelder de laatste vijf competitiewedstrijden telkens de meeste meters aflegde van al zijn ploeggenoten. In vijftien van de 26 keer dat hij als basisspeler aan de wedstrijd begon was hij degene met de meest gelopen meters.

Daarnaast speelde de publiekslieveling dit seizoen de meeste wedstrijden (52, in alle competities) van alle PSV’ers. Hij vervulde daarin zijn rol als creatief brein achter de aanvallers met verve, want alleen Cody Gakpo (36) en Eran Zahavi (31) waren bij meer doelpunten direct betrokken dan hij (23). “Ik heb het tweede seizoen écht van hem genoten. Schmidt speelde weer gewoon met drie aanvallers en met hem op tien. Hij houdt van de bal en de bal houdt van hem. Ik wil het niet overromantiseren, maar hij is een van de weinigen die een bal kan aaien. Zo veel gevoel. Een échte voetballer”, zegt Kraay jr.

Met name Europees laat hij zien het voetballen nog niet verleerd te zijn en zich te kunnen meten met de internationale (sub)top. In Europees verband maakte hij dit seizoen vijf goals en fungeerde hij zes keer als aangever. Dat is het gedeeld hoogste aantal voor een PSV’er in een jaargang deze eeuw (Eran Zahavi in 2021/22 en Balász Dzsudzsák in 2010/11). Zijn zes assists is bovendien het hoogste aantal voor een PSV’er in een Europees seizoen deze eeuw.

Ook in de Eredivisie laat hij zijn goede vorm zien. Opvallend is zijn passnauwkeurigheid. Buiten het feit dat hij méér is gaan passen, is de inmiddels 30-jarige spelmaker een stuk secuurder geworden. Vooral op de helft van de tegenstander, het terrein waar de aanvallende middenvelder het moet laten zien, komen zijn passes vaak aan. Maar liefst 85,8 procent van de 1.038 verstuurde passes zijn succesvol. Alleen Tijjani Reijnders (86,4%, 537 passes), die bij AZ voornamelijk als invaller fungeert, en Luca de la Torre (86,1%, 815 passes) van Heracles kennen een hoger percentage succesvolle passes op vijandelijke helft dan Götze. Zij passten alleen aanzienlijk minder vaak dan de PSV’er.

"Hoe drukker het werd, des te meer tijd leek hij te krijgen" Hans Kraay jr.

Ook in het laatste derde deel van het veld moet hij beide spelers boven zich dulden. Nummer één in het rijtje is de Heraclied. Met 84,9 procent staat de Amerikaan met Spaanse afkomst bovenaan, maar hij verzond een kwart minder passes dan Götze (462 om 626). Reijnders is met 83,5 procent de nummer twee in het rijtje, maar die passte meer dan twee keer zo weinig (285) in dat gebied.

Zijn hoge passnauwkeurigheid dicht bij het vijandelijke leidt tot veel gecreëerde kansen. Alleen middenvelders Orkun Kökçü (101), Adam Maher (67) en Joey Veerman (64) stichten vaker gevaar dan hij (57). Omdat Götze in tegenstelling tot de andere vier spelers niet of nauwelijks een standaard situaties neemt, creëerde hij minder kansen. Als de standaard situaties eruit gefilterd worden staat de Duitser fier op één.

Heerser in laatste derde deel

‘Een redelijk geslaagd project-Götze, dat ik als voetballiefhebber zeker niet had willen missen’, zo beschrijft Kraay jr. de afgelopen periode. De ESPN-analist volgde hem op de voet en zag hem uitblinken dicht bij het doel van de tegenstander. “Het lijkt me zo lekker om hem in je team te hebben. Als je hem inspeelt, weet je dat je als team twintig meter kan opschuiven. Als het catenaccio werd kwam Super Mario naar boven. Hoe drukker het werd, des te meer tijd leek hij te krijgen.” Vanaf het seizoen 20/21 heeft alleen Luca de la Torre (84,2%) een hogere passnauwkeurigheid op het laatste derde deel van het veld dan de PSV’er (80,2%). Ryan Gravenberch (79,5%), Anas Tahiri (79,2%) en Davy Klaassen (79,1%) waren net ietsjes minder secuur.

In de 47 wedstrijden die Super Mario in het rood-wit gestreepte shirt speelde, creëerde hij 73 kansen. Alleen Joey Veerman en Orkun Kokcü waren nóg gevaarlijker, maar speelden ook veel meer wedstrijden. Het leidde voor beide middenvelders ook tot een hoger aantal assists. Veerman, die sinds de winterstop collega is van de Duitser, weet in dienst van sc Heerenveen en PSV twintig assists te geven. Het hoogste aantal van alle middenvelders in de Eredivisie. Kokcü staat met elf assists op de tweede plek en blijft daarmee Götze één assist voor.

Wat betreft balcontacten in vijandelijk strafschopgebied is hij de op drie na beste van de Eredivisie. De aanvallende middenvelders, die bekend staan om hun loopvermogen en kwaliteiten om als middenvelder in de zestienmeter te komen, staan boven hem. Niet alleen in balbezit heerst de kleine creatieveling. Ook zorgt de aanvallende middenvelder voor herovering van het balbezit op zijn geliefde territorium. Van alle middenvelders in de Eredivisie won hij samen met collega Ibrahim Sangaré het vaakst balbezit terug in het laatste derde deel.

Met zijn transfer naar de winnaar van de Europa League raakt PSV dus een zeer gewaardeerde kracht kwijt. Hoewel hij in september van het vorige jaar nog zijn contract met twee jaar verlengde, zwaaien de Eindhovense fans hem nu uit. De smaakmaker keert terug in zijn thuisland en volgt zijn ambitie om op het allerhoogste toneel- de Champions League- te schitteren.