<
>

Kuijt gepresenteerd bij ADO: "Ambitie om in het eerste jaar te promoveren"

Dirk Kuijt is officieel gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag. De 104-voudig international tekent voor een jaar met de optie voor nog een jaar en hij is duidelijk over zijn doel in dat tijdsbestek. "In dat contract is de ambitie om in het eerste jaar te promoveren. Dat is een serieuze doelstelling, maar daar houd ik wel van", vertelt een ambitieuze Kuijt.

Naast Kuijt zal er nog iemand met een Feyenoord verleden de staf van ADO betreden. "John Metgod gaat het team versterken. Iemand met heel veel ervaring en een toevoeging voor de club", zei Kuijt op de persconferentie. Metgod zal hem assisteren tijdens zijn periode bij de Haagse club.

Er is voor nu nog geen plek voor Giovanni Franken in de staf van Kuijt. "Ik denk dat hij het heel goed gedaan heeft. Het is heel sneu dat dat dan zo met penalty's net misloopt. Giovanni Franken wil heel graag zijn papieren halen, net als dat ik dat de afgelopen jaren heb gedaan. Ik denk dat je daar heel veel tijd en energie voor nodig hebt. Ik had dat wel nodig. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen van de club om mijn eigen staf in te vullen. In principe wil ik hem niet in mijn staf, maar naar mijn weten wil de club hem wel behouden in een andere rol."

Sleeping Giant

Het wordt vooralsnog geen klus in de Eredivisie of in Engeland. Kuijt start in de Keuken Kampioen Divisie en heeft daar zo zijn eigen kijk op: "Het was voor mij niet zo belangrijk of het in de eerste divisie of de Eredivisie zou zijn. Het ging mij met name om de ambitie van de club. Ik heb van meerdere journalisten in de afgelopen dagen gehoord dat ADO Den Haag een sleeping giant is. Dat spreekt me enorm aan, om juist daar te beginnen als trainer en me daar verder te ontwikkelen als coach. Ik zie het als een enorme uitdaging om ADO terug te brengen waar het thuishoort. Dat is in mijn optiek de Eredivisie. Niet alleen in het rechterrijtje, maar in het rechterrijtje. Als ik als coach daar mijn bijdrage aan kan leveren, dan pak ik dat met beide handen aan."

Elftal versterken

Op de persconferentie werd Kuijt gevraagd naar de kwaliteit van zijn elftal en zijn plannen voor mogelijke transfers. "Als je zo'n finale van afgelopen zondag met penalty's verliest, dan geeft dat al aan dat er kwaliteit is", vertelt de nieuwe hoofdtrainer. "Om de kans groter te maken op succes, en de doelstelling om te promoveren te behalen, zullen we op bepaalde posities moeten versterken. Dan vragen mensen zich al snel af of ik beloftes heb gekregen. Ik heb het gevoel en het vertrouwen gekregen dat we er alles aan gaan doen om een zo sterk mogelijk elftal neer te zetten."

De Katwijker heeft tijdens zijn carrière heel wat contacten opgebouwd en deze kunnen nu erg van pas komen. "Toen mijn naam genoemd werd kwamen er al snel veel mensen op me af met goede ideeën, goede bedoelingen. Het is waar dat ik veel contacten heb bij Feyenoord, maar ik moet zeggen dat ik bij zaakwaarnemers en clubs het contact altijd goed heb onderhouden. Dat is altijd een voordeel. Ik heb ook nog heel goed contact met Liverpool. Ik denk dat er bij Feyenoord een hele goede jeugdopleiding loopt. Dat heb ik jarenlang geroepen. Maar die heb je bij andere clubs natuurlijk ook."

Kuijt moet ook belangrijke spelers als Thomas Verheydt en Ricardo Kishna binnenboord zien te houden. Er zijn een aantal aflopende contracten, dus genoeg werk aan de winkel. "De hoogste prioriteit is het behouden van de selectie. Er zijn een aantal jongens waarbij contracten aflopen en waarmee ik zo snel mogelijk in contact moet komen. Kishna, Breinburg, wij willen die jongens graag behouden. En Verheydt is voor mij van essentieel belang in de manier waarop ik de doelstelling wil bereiken. Wat mij betreft gaan we dat oplossen. Ik weet niet hoe dat contract tot stand is gekomen, maar hij is een echte Haagse jongen en ik vind dat hij gewoon hier hoort. Het is voor hem waarschijnlijk heel teleurstellend dat zijn doelstelling niet is behaald, maar we gaan dat gewoon samen doen volgend jaar."

Eerste klus

Het is de eerste klus als hoofdtrainer voor Kuijt. Het Feyenoord-icoon deed in de jeugdopleiding van de Rotterdammers ervaring op als trainer van de Onder 19. Daarnaast was hij assistent-trainer bij Quick Boys, de club waar hij als voetballer doorbrak.