<
>

Head to head: 'Veelzijdige afmaker' Dallinga tegenover 'kopfenomeen' Verheydt

ADO-spits Thomas Verheydt en Excelsior-aanvaller Thijs Dallinga staan oog in oog in wat misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen wordt. Hans Kraay jr. laat zijn licht schijnen over de ‘veelzijdige afmaker’ Dallinga en ‘kopfenomeen’ Verheydt. Een van die twee kan een kroon op zijn werk zetten door zijn ploeg naar de Eredivisie schieten.

Twee keer eerder gebeurde het in de Keuken Kampioen Divisie dat twee spelers minstens dertig doelpunten in één seizoen maakten. De laatste keer dat het gebeurde was in het seizoen 1990/1999: Ton Cornelissen en Peter Hofstede. In 1961/1962, vijf jaar na de oprichting van de Eerste Divisie, zijn er drie aanvallers met dertig doelpunten of meer. Be Quick-speler Dirk Roelfsema (30) en Fortuna-spits Jan Bouman (35) kennen een uitstekend seizoen, maar kunnen de absolute doelpuntenkoning van Heracles, Joop Schuman (44) niet bijbenen.

Nu is de situatie interessanter. Beide topscorers staan op de rand van de eredivisie. Dallinga (32 doelpunten in de competitie) kent bij Excelsior zijn absolute doorbraak in het Nederlandse voetbal. De Groninger stond na 20 wedstrijden al op 25 goals. De 21-jarige goalgetter maakt indruk door vóór de winterse onderbreking tweemaal vier keer te scoren in een wedstrijd.

Kraay jr. heeft de van FC Groningen overgenomen spits vrijwel elke wedstrijd gezien. “Hij is iemand die met zijn rug naar de goal enorm balvast is, maar ook in de diepte met zijn snelheid aangespeeld kan worden. Hij maakt ‘Roy Makaay-loopjes’. Eerst breed en dan diep lopen. Hij is enorm koel voor de goal en raakt niet gauw nerveus. Een hele complete, veelzijdige spits, die bij alle clubs onder de top-5 in de Eredivisie zou kunnen spelen. ”

Collega-spits Thomas Verheydt (30 doelpunten) is bij ADO Den Haag wat constanter gedurende het seizoen. In de eerste twintig wedstrijden komt de Hagenaar tot zestien goals. In de resterende achttien maakt hij nog veertien doelpunten. Het meest gedenkwaardige aan Verheydts seizoen is de reeks van tien achtereenvolgende wedstrijden waarin de sterke spits scoort. De 30-jarige routinier verbrak daarmee het record van clublegende Lex Schoenmakers, die in het seizoen 68/69 zes wedstrijden achter elkaar trefzeker was. Met zijn dertig competitiedoelpunten verbreekt hij ook een ander stokoud clubrecord. Remco Boere was met zijn 28 goals in het seizoen 85/86 degene die de meeste goals in een seizoen maakte.

“In tegenstelling tot Dallinga is Verheydt minder veelzijdig. Hij is een goed aanspeelpunt, zowel door de lucht als over de grond. Het enige nadeel is dat hij geen diepte heeft. Zijn droom om in het ADO-shirt te schitteren is uitgekomen. Ik heb begrepen dat hij voor twee ton opgehaald kan worden of gratis naar het Midden-Oosten kan. Als ik zijn zaakwaarnemer was, had ik het wel geweten. Ik zou lekker daarheen gaan en twee jaar mijn zakken gaan vullen. Er zaten scouts vanuit Azië op de tribune. De verdedigers zijn daar gemiddeld 1 meter 58 dus daar kan hij uitgroeien tot ‘de grote man’”, zegt de ESPN-analist al glimlachend.

Beide doelpuntenmakers zijn dit seizoen in alle wedstrijden betrokken bij 44 goals. Het merkwaardige is dat ze allebei overpresteren wat betreft de expected goal-waarde. Bij Dallinga verschilt het ongeveer vijf goals, maar bij Verheydt is het een enorm verschil. Hij maakte bijna dertien doelpunten meer dan op basis van de xG-waarde verwacht mag worden.

Volgens Kraay jr. is dat omdat ADO vaak de vroege voorzet hanteert en dat het statistisch geen grote kansen oplevert. “Neem nou de goal die hij maakte tegen FC Eindhoven. Boy Kemper geeft een voorzet van dertig meter afstand en hij kopt van dertien meter de bal technisch geweldig binnen. Dat verklaart wellicht waarom hij op expected goals het beter doet dan verwacht.”

De koppende kwaliteiten van Verheydt heeft menig verdediger afgetroefd. Dit seizoen maakte hij maar liefst dertien treffers met vanuit een kopbal. “Hij is echt een kopfenomeen op Keuken Kampioen Divisie-niveau. Bij hem zijn voorzetten, voornamelijk vanaf de linkerkant, halve goals. Hij heeft zich wel ontwikkeld als kopper. Voorheen was hij een ‘beukende kopper’, waar hij met ellenbogen en kleunen de duels aan ging. Tegenwoordig wil hij uit de duels blijven en is hij meer een technische kopper.”

Kijkend naar de plekken waar vandaan ze gescoord hebben, tonen ze aan pure spitsen te zijn. Beide topschutters waren maar één keer trefzeker van buiten het strafschopgebied. "Uit de data blijkt dat Dallinga heel veel van zijn doelpunten binnen de vijf meter maakt. Hij heeft echt een neusje voor de goal", zo zegt de oud-voetballer van onder andere NAC, De Graafschap en Excelsior.

"Verheydt gaat ADO naar de Eredivisie brengen met een kopbal vanaf 32 meter" Hans Kraay jr.

Hoewel beide goalgetters enorm aan elkaar gewaagd zijn, worden de prestaties van slechts een van hen beloond met een Eredivisieticket. De eerste onderlinge confrontatie in de finale van de nacompetitie hielden beide spitsen zich koest. Dallinga heeft in drie ontmoetingen geen goal gemaakt tegen ADO Den Haag. Verheydt speelde door een schorsing maar twee keer tegen Excelsior, maar was daarin wél een keer trefzeker en aangever.

Kraay junior voorspelt dat de Hagenaar in eigen stadion zijn ploeg naar de Eredivisie brengt. “Verheydt gaat het onderlinge duel met Dallinga winnen. Hij zorgt ervoor dat ADO weer promoveert door een kopbal van 32 meter.”