<
>

Witte rook in Londen: Boehly neemt Chelsea over

Pro Shots

Een consortium onder leiding van Todd Boehly, mede-eigenaar van Los Angeles Dodgers, heeft de overname van Chelsea afgerond in een deal ter waarde van maximaal 5,59 miljard euro.

De deal werd zaterdag formeel aangekondigd in een clubstatement op de site van Chelsea. Daarmee komt er een einde aan de 19-jarige termijn van Roman Abramovich. De Londenaren zijn daarmee bevrijd van de sancties die waren opgelegd aan hun voormalige eigenaar wegens vermeende banden met de Russische president Vladimir Poetin.

De club zegt in het statement: "Chelsea Football Club kan bevestigen dat gisteravond een definitieve overeenkomst is gesloten om de club te verkopen aan het consortium Todd Boehly/Clearlake Capital. De transactie zal naar verwachting maandag worden afgerond. Club zal tegen die tijd verder updaten."

Om ervoor te zorgen dat de Britse regering en de Europese Commissie de deal hebben goedgekeurd - Abramovich heeft een Portugees paspoort en is ook gesanctioneerd door de Europese Unie - zal het geld op een tegoedrekening worden gestort en de opbrengsten worden verdeeld onder de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

De deal is de duurste voor een sportteam in de geschiedenis. Alle partijen hadden tot 31 mei om een definitief akkoord te bereiken, als het langer zou duren zou het voortbestaan van de club in gevaar komen. Hoewel het proces soms gespannen en onstabiel was, hebben bronnen bij Chelsea erop gewezen dat het gebruikelijke tijdsbestek voor een typische overname in de Premier League tussen negen en twaalf maanden ligt. The Blues kregen het in iets meer dan drie maanden voor elkaar.