<
>

De Nederlandse jacht op Frankrijk en Portugal in cijfers

Pro Shots

Na een lang en succesvol Europees seizoen, heeft Nederland een enorme sprong gemaakt op de coëfficiëntenranglijst. Alle Nederlandse clubs (Feyenoord, Ajax, PSV, AZ en Vitesse) wisten dit seizoen te overwinteren.

De kloof van Nederland naar de landen die recht hebben op twee plaatsen voor de groepsfase van de Champions League was nog niet zo heel lang geleden kilometers diep. Een voortreffelijk seizoen in Europa diende als ladder om uit het ravijn te klimmen. Nu zijn twee plaatsen voor het miljardenbal dichterbij dan ooit. Op de toekomstige ranglijst is Nederland concurrent Portugal al gepasseerd en zelfs topvijfland Frankrijk is niet eens zo heel ver weg.

Bron: Transfermarkt.com

Aan het begin van het seizoen zag alles er zo anders uit. Het seizoen 2020-2021 sloot Nederland af op plaats zeven, met maar een geringe marge op naaste achtervolger Rusland. De achterstand op Portugal: 9.349 punten, Frankrijk doemde nog niet eens op uit de mist: 16.881 punt voorsprong. Gek was die achterstand niet.

De meeste coëfficiëntenpunten werden de laatste jaren verzameld door één Nederlandse ploeg: Ajax. Het schamele seizoen 2017-2018 was altijd een doorn in het oog van de Europees voetbalvolger. Dat seizoen veroverde Nederland door vroege uitschakelingen enkel 2.9 punt. Gemiddeld net zo goed als een jaar van alle clubs uit Slovenië, de nummer 31 van Europa.

Bron: Transfermarkt.com

Door dat vreselijke seizoen in Europa zou het in principe weinig uitmaken wat Nederland dit seizoen zou presteren. Alles wat binnen het realisme valt, zou betekenen dat Portugal amper in te halen zou kunnen zijn. Wel kan de achterstand worden verkleind en snel werd duidelijk dat zoiets dit seizoen zou kunnen gebeuren. Paços de Ferreira en Santa Clara uit Portugal liepen al vroeg in de voorrondes aan tegen uitschakeling, waardoor de Portugezen nog maar met 4 clubs actief waren in Europa.

Door de goede prestaties van Feyenoord en Vitesse in de Conference League-voorrondes en de Champions League-campagne van PSV, dat uiteindelijk tot stilstand kwam in de laatste kwalificatieronde tegen Benfica, kwalificeerden uiteindelijk vijf Nederlandse ploegen zich voor een eindtoernooi. Ajax als kampioen in de Champions League, PSV voor de Europa League en AZ, Feyenoord en Vitesse voor de Conference League.

Door alle Europese prestaties samen tot en met de finale van Feyenoord halveerde de achterstand als gekeken wordt naar de vijf seizoenen van 2017-2018 tot en met 2021-2022. Portugal staat in deze cyclus 4.082 punten voor op Nederland, Frankrijk nog 10.781. Wat inhoudt dat Portugal en Frankijk na volgend seizoen nog 2 clubs direct in de groepsfase van de Champions League hebben. Nog wel.

Bron: Transfermarkt.com

Na volgend seizoen vervalt het verschrikkelijke Nederlandse jaar uit de cyclus en heeft Nederland drie goede voetbaljaren en één extreem goed voetbaljaar. Alles bij elkaar komt Nederland daarmee op 46.400 punten, Frankrijk (48.451) en Portugal (43.716) zitten in de buurt van Nederland. Volgend seizoen zal in die zin allesbepalend zijn voor de Nederlandse hoop op 2 clubs in de Champions League, want dat is het laatste jaar om de cyclus 2018-2019 tot 2022-2023 af te sluiten. Nu staat Nederland nog voor op Portugal (2.684 punten) terwijl Frankrijk nog maar 2.181 punten meer heeft dan Nederland.

Na dit seizoen is niets meer zeker, dus waarom zou Nederland de Fransen niet in kunnen halen, is de vraag. Mocht Nederland daarin slagen dan is het mogelijk dat Nederland naast 2 Champions League-plaatsen ook een extra kans heeft om een club in de Europa League te krijgen. Daar zijn dan weer bonuspunten te verdienen om zo het magistrale seizoen van 2021-2022 te evenaren.

Alleen Engeland verdiende dit seizoen meer punten op de coëfficiëntenranglijst dan Nederland. Nederland voetbalde in totaal 19.2 punten bij elkaar. Alle clubs samen zorgden voor 96 punten, dat vervolgens wordt dan gedeeld door het aantal deelnemers, in het geval van Nederland 5. De punten die Benfica en Porto zijn bijvoorbeeld iets minder waard, omdat er 6 Portugese clubs meededen aan Europese toernooien en hun punten dus door zes worden gedeeld. Van de Nederlandse clubs verdiende Feyenoord de meeste punten.

Feyenoord moest drie kwalificatierondes overleven voor de Conference League. In die 6 wedstrijden verloor het één keer, speelde het eenmaal gelijk en won het vier keer. Alles samen al goed voor 4,5 punt. In de groepsfase van de Conference League tellen overwinningen zwaarder (2 punten) en aangezien Feyenoord vier keer won en 2 keer gelijkspeelde was dat vervolgens ook nog eens goed voor 10 punten. Dat Feyenoord Groep E beëindigde als groepswinnaar leverde nog eens 2 punten extra op.

Het knappe aan Feyenoords prestaties na de groepsfase is dat er bijna alleen maar gewonnen werd. Partizan en Slavia Praag werden allebei twee keer verslagen en van Marseille werd een keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld. 5 overwinningen en 1 gelijkspel was vervolgens ook nog goed voor 11 punten. Dat de Rotterdammers zich kwalificeerden voor de halve finale én de finale leverde ook nog 2 bonuspunten op. Een verloren finale is helaas niet genoeg voor punten, waardoor Feyenoord zijn seizoen besloot met 29,5 punt.

PSV verzamelde door 4 overwinningen in de tweede en derde kwalificatieronde van de Champions League 4 punten bij elkaar. Dat er tegen Benfica in de laatste kwalificatieronde eenmaal werd gewonnen en een keer verloren, was vervolgens nog goed voor 0,5 punt. Niet de Champions League, maar de Europa League was vervolgens het podium voor Roger Schmidt en zijn manschappen. Door 2 overwinningen, 2 gelijke spelen en 2 nederlagen in de groepsfase moesten de Eindhovenaren als nummer drie naar de tussenronde van de Conference League, iets wat ook nog 1 bonuspunt opbracht.

Winst en een gelijkspel tegen zowel Kopenhagen als Maccabi Tel Aviv in de tussenronde als achtste finale was vervolgens ook weer goed voor 6 punten voor de Eindhovenaren. In de kwartfinale tegen Leicester City was PSV's gelijkspel in Engeland ook nog goed voor 1 punt, waarna uitschakeling volgde in Eindhoven. Hoewel het seizoen begon in de voorrondes van de Champions League was de kwartfinale van de Conference League uiteindelijk het eindpunt van een Europese campagne van 18 wedstrijden. Alles bij elkaar goed voor 19,5 punt.

Ajax harkte na Feyenoord en PSV dit seizoen de meeste punten binnen. Hoe kon dat ook anders met een perfecte groepsfase in de Champions League met 6 overwinningen. Dat alleen al was goed voor 12 punten en het daarmee bereiken van de achtste finales van het miljardenbal leverde ook nog eens 5 extra bonuspunten op. In de achtste finales verloren de Amsterdammers eenmaal en werd er tegen Benfica een gelijkspel afgedwongen. Door dat puntje - dankzij het gelijkspel - speelde Ajax in totaal 18 punten klaar.

AZ slaagde er in de laatste kwalificatieronde tegen Celtic niet in om de Europa League te halen. Een nederlaag en een overwinning tegen de Schotten was uiteindelijk wel goed voor 1 punt, waarna de Conference League volgde. In een groep met Randers, Cluj en Jablonec slaagde de equipe van Pascal Jansen erin om 4 keer te winnen en 2 keer tot een gelijkspel te komen.

Alles bij elkaar goed voor 10 punten plus plek 1 in Groep D, wat nog 2 bonuspunten oplevert. De achtste finale was het eindpunt voor AZ. Tegen FK Bodø/Glimt volgde een gelijkspel (na verlenging) en een verliesbeurt, wat de Alkmaarders nog een extra punt bracht. AZ is daarmee goed voor 14 punten dit seizoen.

Vitesse verloor niet van Dundalk en Anderlecht in de voorrondes en aangezien het beide ploegen één keer versloeg was dat goed voor plaatsing voor de groepsfase van de Conference League. Daarmee ging het met drie punten in de zak naar de groepsfase toe.

In een moeilijke poule met Tottenham Hotspur, Stade Rennes en NS Mura ging de ploeg vervolgens door nadat de Britten kampten met coronabesmettingen op het moment suprême. 3 overwinningen, 2 nederlagen en één gelijkspel was goed voor 7 punten en daarnaast kreeg het één bonuspunt extra voor plaats twee in de poule.

In de tussenronde werd Rapid Wien uitgeschakeld met 1 overwinning en 1 verloren wedstrijd en dus opnieuw 2 coëfficiëntenpunten. Tot slot bleek Roma de ploeg van Thomas Letsch de baas met 1 overwinning en 1 gelijkspel, waardoor de club uit de Gelderse hoofdstad in totaliteit 14 punten behaalde in Europa.