<
>

Dani prijst finalekoning Mourinho: "José wil te allen tijde de wedstrijd beheersen"

“Als alle spelers fit zijn, gaat hij dominant en aanvallend spelen. Maar zodra er iets gebeurt, gooit hij het achterin dicht. Hij wil te allen tijde de wedstrijd beheersen”, zegt oud-pupil Dani. De Portugees kent zijn landgenoot goed genoeg om te weten hoe José Mourinho de Conference League-finale tegen Feyenoord gaat benaderen.

Hij flikt het wéér. Met AS Roma bereikt hij zijn vijfde Europese finale als hoofdtrainer. The Special One maakt zijn naam als succestrainer wederom waar door in zijn eerste jaar bij de Romeinen mee te spelen om een prijs. De Portugees zal vast nog ruimte over hebben voor een mogelijk gloednieuwe beker in zijn goed gevulde prijzenkast. Daar staan nu 25 bekers, negen trofeeën méér dan in die van zijn huidige werkgever.

Daniel da Cruz Carvalho, kortweg Dani, werkte in 2000 bij SL Benfica samen met de toen beginnend hoofdtrainer Mourinho. Voor de 45-jarige oud-voetballer van onder meer Ajax en Atlético Madrid, die inmiddels als analist regelmatig aanschuift bij voetbalprogramma’s, was het meteen duidelijk dat hij succesvol zou worden.

“Hij is een geweldig persoon", zegt Dani in gesprek met ESPN. "Hij behandelt iedereen met respect, laat duidelijk merken wat hij van je verwacht en welke doelen hij voor zijn team stelt. Hij kan absolute topspelers laten doen wat hij wil, als dat nodig is voor het team en gezamenlijke doel. José is een leider en maar vooral een échte winnaar. Hij doet alles om te winnen. Mourinho kent geen twijfels en wil alles perfect hebben. Het niveau schoot omhoog destijds bij Benfica, ondanks dat hij moest werken met minder goede spelers. Ondanks dat hij pas net als trainer was begonnen, leek het net alsof hij al twintig jaar coach was.”

Efficiënt

Europa maakt in 2002/2003 kennis met José Mourinho. Als zeer talentvolle trainer wint de 39-jarige de UEFA Cup met FC Porto. In de finale wordt het Schotse Celtic FC met 3-2 (na verlenging) verslagen. Een jaar later lukt het hem ook een niveau hoger. AS Monaco druipt in de Champions League-finale met 3-0 af. Op basis van de wedstrijdstatistieken is dat opvallend, aangezien de Monegasken tot meer kansen kwamen en meer balbezit hadden. Het vormt de opmaat van een huzarenstukje dat hij nóg twee keer inzet.

In de Champions League-finale van 2009/2010 wint Internazionale met 2-0 van Louis van Gaals Bayern München. Met dezelfde cijfers legt The Special One in 2017 ook beslag op de Europa League door met Manchester United Ajax te verslaan. Vanaf dat Statsperform de data bijhoudt - van de UEFA Cup in 02/03 zijn geen data - is duidelijk dat verdedigender speelt dan zijn tegenstander. Dani ziet het meer als een ‘realistische’ speelstijl.

“Hij wil de wedstrijd beheersen. Zijn team moet met vertrouwen spelen en daarbij kiest hij voor het systeem en de speelwijze, die de kans op winst zo groot mogelijk maakt. Als hij denkt dat de tegenstander beter is, past hij zijn team dusdanig aan dat ze tóch beter zijn. Bij Inter had hij een betrouwbaar centrum, een goed middenveld met een uitblinkende Wesley Sneijder en twee spitsen die niet veel kansen nodig hadden. Zijn filosofie is: als je zelf geen tegentreffer krijgt, mensen hebt die de spitsen in stelling kunnen brengen en zij weinig kansen nodig hebben om te scoren, waarom zou je dan aanvallend spelen?”

De speelstijl van de wereldtrainer valt niet bij iedereen in de smaak. Het staat haaks op de Nederlandse voetbalgedachte, waarbij doorgaans het publiek vermaken hoog in het vaandel staat. Bij de Portugese coach niet. Bij hem telt maar één ding: resultaat. Noem het realistisch, noem het laf. Het heeft hem wel windeieren gelegd in de loop der jaren.

Alle Europese finales leverden winst op. Van de 45 schoten op Mourinho’s doelman ging er geen enkele bal in, terwijl zijn team tien goals maakte uit 23 schoten (14 op doel). Het initiatief ligt bij de tegenstander, net als de bal. Over de finales had Mourinho met FC Porto, Internazionale en Manchester United gezamenlijk gemiddeld 36,2 procent balbezit en verstuurden ze 705 passes minder dan tegenstanders Monaco, Bayern München en Ajax bij elkaar opgeteld.

Uitgaan van eigen kracht, totdat…

Dani kijkt enorm uit naar de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord. In tegenstelling tot de laatste drie Europese finales verwacht Mourinho’s ex-pupil een andere wedstrijd.

“Hij gaat altijd uit van eigen kracht. Tegen zijn spelersgroep gaat hij zeggen dat hij alles al gewonnen heeft, maar dat dit de belangrijkste prijs wordt. Als alle spelers fit zijn, gaat hij dominant en aanvallend spelen, maar zodra er iets gebeurt gooit hij het achterin dicht. Hij wil te allen tijde de wedstrijd beheersen. Hij bereidt zijn spelers op alle mogelijke situaties voor, want een tweede plek telt niet voor hem.”

Het wordt de elfde keer dat de Portugees het in Europees verband opneemt tegen een Nederlandse club. Daarin verloor hij slechts één keer. Dat was uitgerekend tegen Feyenoord (1-0 verlies met Manchester United, 2016). Feyenoord weet wat het moet doen.

De wedstrijd AS Roma - Feyenoord is vanaf 21:00 uur LIVE te zien op ESPN. Maar vanaf 12:00 uur is ESPN er al met live-updates vanuit Tirana. Om 19:00 uur begint de voorbeschouwing op de wedstrijd.