<
>

Manu over goal tegen Roma: "Het leek een gebeurtenis uit een film"

Waar in Nederland worden Europese helden zo verafgood als in Rotterdam, vraagt Elvis Manu (28) zich hardop af. De vraag stellen is hem beantwoorden. Nu Feyenoord aan de vooravond staat van de eerste Europese finale in 20 jaar zijn er nieuwe helden opgestaan. Voor Manu is het een moment om terug te blikken op zijn heldenrol, al had die een mindere afloop.

"Stond ik daar in mijn eentje op het veld warm te lopen. Met 50.000 uitzinnige fans die je naam scanderen. Dat zijn de momenten hoe je ze vroeger als kind voor je zag" Elvis Manu

Ook toen was AS Roma de tegenstander. Ook toen, in 2014-2015, was de spits de held. En ook toen was dat niet de spits die iedereen aan het begin van het seizoen had verwacht om op te staan. Tot zo ver de dwarsverbanden, want waar de Rotterdammers destijds struikelden in de achtste finales is nu de finale het podium waarop de club uit Zuid zich mag laten zien.

Toch was de vorige editie tegen de Romeinen er een om nooit meer te vergeten. Niet alleen vanwege de aanwezigheid van Francesco Totti in de Rotterdamse Kuip, maar vooral door alles wat er zich afspeelde binnen de lijnen van de heilige grasmat. “Het was een van de gekste wedstrijden uit mijn carrière”, zegt Manu, nu meer dan 7 jaar geleden. En dat zegt wat, want sinds dat seizoen verbreedde de aanvaller zijn horizon naar Engeland, Turkije, China, Bulgarije en Polen. Toch landen waarin spektakel - in welke hoedanigheid dan ook - vaker voorkomt dan op de Hollandse voetbalvelden.

Aanslagen
Voor rust eiste Clément Turpin als leidsman al de nodige aandacht op via incidenten met bier en een opblaasbanaan, na de thee bleef hij een van de meest besproken mannen van het veld. Mitchell te Vrede haalde bij een 0-1 achterstand te hard door na 54 minuten, waarna de Fransman hem met een rood plaatsbewijs een plek je in de catacombe verzocht te zoeken. An sich geen gekke beslissing, maar na de harde overtredingen die eerder op de avond plaatsvonden, was de keuze voor de rode kaart moeilijk te begrijpen.

Dat de Rotterdamse Kuip die avond door DJ Paul Elstak al van tevoren tot een uiterst kookpunt was gedreven, maakte uiteindelijk dat Turpin na heftig beklag op die rode kaart koos voor een korte afkoelingsperiode. Het was dat moment dat Manu een droom tot leven zag komen.

“Ik weet nog dat ik net terugkwam van een blessure. Tegen Excelsior dat weekend zat ik voor het eerst weer bij de selectie, dus ik zou sowieso niet starten. Toen Mitchell rood kreeg, wist ik wel hoe laat het was. Stond ik daar in mijn eentje op het veld warm te lopen. Met 50.000 uitzinnige fans die je naam scanderen. Dat zijn de momenten hoe je ze vroeger als kind voor je zag. De gebeurtenissen die eigenlijk alleen voorkomen in films.”

"Hoe Dessers zich voelt? Onoverwinnelijk" Elvis Manu

Eerste balcontact
Minuten die voelen als uren passeren. De spelers komen langzaam het veld op. Khalid Boulahrouz blijft achter in de kleedkamer, Manu vervangt hem. Hij ziet hoe Kostas Manolas een pass naar voren geeft, maar die belandt tussen Totti en Seydou Keita in bij Karim El Ahmadi. De Marokkaan passt de bal naar voren, Manu ziet zijn kans om te sprinten en staat in no-time oog in oog met de Roma-keeper. Met zijn eerste balcontact zorgt hij met een simpele voetbeweging voor de 1-1.

“Die momenten uit films, voor mij was dat dit moment. Ik had gehoopt dat we daar een enorme boost van zouden krijgen. Dat het een kantelpunt zou zijn. Zeker met het publiek dat erachter kwam”, zegt Manu. “Maar de 1-2 viel van Gervinho al heel snel daarna. Dat was heel jammer.” Uiteindelijk kon Feyenoord vervolgens niet meer brengen wat het daarvoor kon en met tien man en een scheidsrechter onder vuur veranderde het momentum in De Kuip.

Toch kijkt Manu positief terug op die Europese campagne. Eerder zag de spits zijn club in de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Zorya Luhansk een 3-0 voorsprong verspelen dankzij een - nog onbekende - uitblinker Ruslan Malinovskyi en is het Manu die de Rotterdammers in de 93ste minuut naar 4-3 brengt. Daardoor kan Feyenoord überhaupt voor het eerst in 6 seizoenen meedoen aan een Europese groepsfase. Mede door zijn late 2-1 tegen Standard Luik plaatst zijn club zich voor de achtste finales van de Europa League tegen Roma.

Dessers
“Tot op de dag van vandaag word ik nog steeds aangesproken over die doelpunten”, zegt de aanvaller met Ghanese roots - die hoopt op een WK eind dit kalenderjaar. “Er is geen mooiere club in Nederland om Europese doelpunten voor te maken. Bij Feyenoord ben je echt een held. Je wordt op handen gedragen.”

Of hij zich voor kan stellen hoe Cyriel Dessers zich nu moet voelen? “Dat weet ik zeker”, zegt hij, waarna een harde lach volgt. “Onoverwinnelijk. Je bent degene die in de schijnwerpers staat. Of je nu naar de stad gaat of naar de supermarkt. Overal spreken mensen je aan. En alles is positief, heh. Mijn vrienden vertellen me ook: ‘Besef je wel wat je allemaal hebt neergezet hier’. Het zijn dingen die je nooit meer vergeet.”

Manu kan ook bij zijn latere clubs prima statistieken overleggen. Ook in Europa blijft hij iemand die het net blijft vinden. Zo ook bij een hattrick tegen LASK namens Ludogorets. “Dat was tegen Gernot Trauner, heh. Ik dacht later toen ik zijn gezicht zag: hem ken ik. Maar dat was dus de wedstrijd dat ik drie keer scoorde.” Tips om Trauner te bespelen geeft hij niet, vooral vanwege het feit dat Italianen mogelijk meelezen. “Maar ik heb een goed gevoel over de wedstrijd tegen Roma hoor. Ik heb gezonde spanning. Het wordt moeilijk, maar het is mogelijk.”