<
>

Voetbalsters Lyon verslaan Barcelona in finale Champions League

Pro Shots

De voetbalsters van Olympique Lyon hebben voor de achtste keer de Champions League voor vrouwen gewonnen. De Franse ploeg versloeg titelverdediger FC Barcelona in de finale met 3-1. Lyon, waarbij de Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola op de bank bleven, stond na iets meer dan een half uur spelen al met 3-0 voor in het stadion van Juventus.

Lieke Martens mocht na een uur invallen bij Barcelona. De Oranje-international, die vorige week haar rentree maakte na een blessure, kon de Spaanse kampioen echter niet terugbrengen in de wedstrijd. Vorig jaar speelde Martens een hoofdrol in de met 4-0 gewonnen finale tegen Chelsea.

Barcelona won dit seizoen in eigen land alle competitieduels en schakelde op weg naar de finale van de Champions League onder meer Real Madrid en VfL Wolfsburg uit. De Catalaanse vrouwen werden in Turijn in het eerste half uur echter overlopen door Lyon.

Lyon is met afstand de meest succesvolle ploeg in de Champions League voor vrouwen. De Françaises wonnen het toernooi in 2011 en 2012 en tussen 2016 en 2020 vijf keer op rij. In 2019 werd Barcelona in de finale met 4-1 verslagen, vooral dankzij drie doelpunten van Ada Hegerberg. De Noorse spits speelde ook nu weer een belangrijke rol.

Hegerberg kopte in de 23e minuut de 2-0 binnen en zorgde er 10 minuten later voor dat Catarina Macario de derde treffer kon binnenlopen. Amandine Henry had al na 5 minuten de score geopend met een fraaie treffer. De Franse middenveldster won een duel om de bal met Alexia Putellas en haalde daarna van ruim 25 meter uit. Het schot van Henry vloog langs de Spaanse keepster in de kruising.

Barcelona deed kort voor rust iets terug via Putellas, die eind vorig jaar de Gouden Bal kreeg en begin dit jaar door de mondiale federatie FIFA werd uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld van 2021. De Catalaanse aanvoerster volleerde in het strafschopgebied een voorzet van Caroline Hansen langs de keepster van Lyon.

Barcelona was aan het begin van de tweede helft heel dicht bij de 3-2. Patricia Guijarro schoot de bal vanuit de middencirkel op de lat. Met Martens in de ploeg ging Barcelona op jacht naar de aansluitingstreffer, maar ondanks een paar kansen bleef het bij 3-1 voor Lyon.

In dit bericht is informatie van ANP gebruikt.