Weinig zo majestueus als een Champions League-finale. Maar déze editie, déze versie, dit decor bij déze ploegen: het is nóg meer dan de grootste finale in het clubvoetbal. De ligging van een kruispunt in het mondiale vrouwenvoetbal. Blijft Olympique Lyonnais aan als de grootste vrouwenploeg van de moderne tijd of is de wisseling van de wacht al daar en staat FC Barcelona nu echt op één?
"Barcelona speelt zoals Cruijff het ooit heeft bedacht." Merel van Dongen
Zaterdagavond 19:00 uur dient het Juventus Stadium als amfitheater voor de historische clash der vrouwenvoetbalgiganten. Daar liggen de antwoorden op hierboven gestelde vragen. Laat geen twijfel over de grootsheid van de Fransen bestaan. Vijf keer op rij gaat de grootste prijs in het clubvoetbal tussen 2016 en 2020 naar de Auvergne-Rhône-Alpes-streek. Cijfers die bij die finales horen: 12 goals voor, 4 goals tegen. Maar de kans dat het net als in 2019 een 4-1 overwinning op Barcelona wordt, lijkt op het eerste oog kleiner dan ooit.

Pure perfectie
Weinig is zo perfect, zo volmaakt, zo foutloos als het seizoen van FC Barcelona Femení. De competitiecijfers laten de verbeelding geen keuze: 30 duels, 30 gewonnen, 159 goals voor, 11 goals tegen. Pure perfectie. Na een vorig seizoen met 34 duels, 33 gewonnen, 1 verloren, 167 goals voor en 15 goals tegen wil Barça dat opnieuw afronden met de Treble: de Copa de la Reina, de landstitel én opnieuw de Champions League. Want waar Lyon vorig seizoen in de kwartfinale tegen competitiegenoot Paris Saint-Germain moest afhaken, stootte de Blaugrana door tot het Europese eremetaal na een 4-0 zege op Chelsea in de finale.
"Dit jaar is het stukken beter bij Lyon"
De belangen zijn dus duidelijk. Lyon wil laten zien dé supermacht te zijn, Barcelona wil de suprematie omverwerpen en een nieuwe dominantie in het vrouwenvoetbal worden. Atlético Madrid-verdediger Merel van Dongen en Girondins de Bordeaux-aanvaller Katja Snoeijs kijken daarom erg uit naar de eindstrijd in Turijn. In de competities staat geen maat op de twee finalisten, maar tegen elkaar zou er wel eens iets heel leuks uit kunnen komen. "Ik kijk naar Barcelona met veel bewondering", zegt Van Dongen. "Ze spelen prachtig aanvallend voetbal en dat met resultaat. Het is eigenlijk jaloersmakend. 4-3-3, met echte buitenspelers, al kunnen ze ook door het midden komen. Ze spelen zoals Cruijff het ooit heeft bedacht."

Vrouwen verbloemen mindere fase mannen
Snoeijs vult haar collega bij de OranjeLeeuwinnen aan. “Ik heb een beetje het idee dat de vrouwen het gat opvullen nu het bij de mannen van Barcelona minder gaat”, zegt de in Frankrijk actieve spits. "De vrouwen houden dat imago hoog, nemen het over. Ze zijn echt niet te stoppen, dus ik ben benieuwd naar zaterdag. Lyon wil hun plaats behouden. Daarvoor is deze finale het beste podium. Zo hopen ze dat er meer clubs gaan investeren in het vrouwenvoetbal. Ze presteren al zo lang zo goed. Zo constant. Maar wat Barça laat zien, is wel echt next level."
Van Dongen maakt dat dit seizoen meermaals mee. Ze verliest een week eerder nog met 2-1 tegen de Spaanse landskampioen, een succes dat haar ploeg Atlético van 2017 tot en met 2019 nog in Spanje vierde. "Het knappe aan Barcelona is dat ze het letterlijk elke week doen", vervolgt Van Dongen. "Elke week een goede wedstrijd, tegen iedereen. Wij spelen bijvoorbeeld tegen de laagvliegers acht keer gelijk, maar zij zijn zó dominant. En zij spelen voor de Copa, de Super Copa, de Champions League en de competitie. Dat is ook gewoon twee keer per week een heel seizoen lang."
"Lyon heeft voorin drie wissels die ze in kunnen brengen zonder dat het minder wordt." Katja Snoeijs
Vijf goals per wedstrijd
Met een gemiddelde van meer dan vijf goals voor per wedstrijd komen de overwinningen dan vanzelf. En toch was Barcelona niet de club die je altijd met zekerheid aan kon wijzen voor de titel. "Ze hebben jarenlang dezelfde spelers gehouden en spelers gehaald die echt een verbetering zijn voor het team. Ze hebben heel goed gekeken naar wat ze nodig hadden. Alles binnen Spanje gezocht. Als je dat 6 jaar lang doet, heb je op een gegeven moment zo’n team. Ze houden vast aan een idee", zegt de verdediger.
Dat is bij Lyon ook het geval. Zo serieus als de Franse club het vrouwenvoetbal neemt, was jarenlang ongeëvenaard in de sport. Maar tijden veranderen, de kwaliteit schiet omhoog en dat ondervond de ploeg vorig jaar, toen PSG hen uitschakelde in Europa en in eigen land de titel pakte. "Dit jaar is het stukken beter bij Lyon", zegt Snoeijs. "De trainerswissel heeft goed voor ze uitgepakt. Het is niet per se dat ze een heel ander systeem spelen, maar ze spelen wel anders. Met veel meer wisselingen op het middenveld. Het is daardoor heel dynamisch. Ze creëren heel veel ruimtes omdat ze door bewegen."

Strijd op het middenveld
Een speelstijl die ook Barcelona goed ligt, waardoor het een wedstrijd kan worden die op het middenveld wordt beslist. “Daarnaast is er natuurlijk de kwaliteit voorin”, gaat Snoeijs verder over Lyon. "Iedereen kan daar doelpunten maken. Ze hebben drie wissels die ze in kunnen brengen zonder dat het minder wordt. Daar kunnen ze echt het verschil maken ten opzichte van iedereen."
Daniëlle van de Donk is samen met de Spaans-Nederlandse Damaris Egurrola een bekend gezicht in de Franse selectie, zoals Lieke Martens dat is bij de tegenstander in Turijn. Van de Donk komt terug van een zeldzame blessure (ze scheurde de pees van haar voorste scheenbeenspier in haar rechtervoet af), maar zit zaterdag wel weer voor het eerst in maanden bij de wedstrijdselectie. Elke minuut voor haar zou een bonus zijn richting het EK deze zomer.
Favoriet
Maar als Snoeijs één iemand moet noemen om in de gaten te houden bij de recordkampioen dan is het Catarina Macario. De Braziliaanse Amerikaan laat in Frankrijk zien waarom zij door velen wordt gezien als een van de beste spelers van de toekomst. Bij Barcelona is het volgens Van Dongen vooral letten op Aitana Bonmati, de rechtshalf. "Verder kan je natuurlijk Alexia Segura Putellas en Patri nog noemen. Die zijn dit seizoen ook heel goed. Je doet gewoon heel erg je best om ze onder druk te zetten, maar uiteindelijk komen ze er op een of andere manier toch onderuit. En zo kan je nog zes namen noemen."

Mede daarom ziet Snoeijs de Spanjaarden als de favoriet, al is dat lichtjes. Van Dongen denkt daar hetzelfde over. "Ik geef Lyon zeker wel kansen. Barcelona is iets meer de favoriet, maar het zal zeker geen kat in het bakkie worden", zegt Van Dongen. "Lyon heeft eveneens een geweldig team en een heel goed seizoen. Ze weten wat het is om de Champions League-finale te spelen. Ik kijk gewoon heel erg uit naar deze finale."