<
>

Openda uitgeroepen tot Speler van de Maand mei

Loïs Openda is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand mei. In de drie laatste speelrondes van het seizoen heeft de aanvaller van Vitesse volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Brian Brobbey is voor het eerst verkozen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand. Het Eredivisie Elftal van de Maand bestaat uit spelers van zeven verschillende clubs, PSV wint het Fair Play Klassement.

"Het was één van mijn doelen"

De 22-jarige aanvaller van Vitesse kan terugkijken op een uitstekende maand. Openda wist met Vitesse de zesde plek in de Eredivisie veilig te stellen door te winnen bij Fortuna Sittard (1-2) en in de laatste wedstrijd gelijk te spelen tegen Ajax (2-2). De Belg was daarin drie keer trefzeker, wat zijn totaal brengt op achttien eredivisiegoals. Daarnaast schoot in de drie laatste speelrondes geen één speler vaker op doel dan Openda (7), noteerde hij de een-na-meeste balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (25) en was hij twee keer uitgeroepen tot KPN Man of the Match.

Het leverde hem, naast zijn felbegeerde maandprijs, ook een plek op in de selectie van de Rode Duivels. Lois Openda: ,,Het is altijd mooi om waardering te krijgen voor je harde werk en prestaties. Het was ook één van mijn doelen om deze maandprijs in de wacht te slepen. Ik heb het gevoel dat ik al een paar keer dichtbij was en ben daarom extra blij dat het in mei alsnog gelukt is. Het is ook een prachtige maand voor mij, met veel goals, meerdere prijzen en mijn debuut in de Belgische selectie. Ondanks de nederlaag van gisteren hoop ik het seizoen ook nog in stijl af te sluiten, met het opnieuw behalen van Europees voetbal met Vitesse.”

Openda volgt Martin Ødegaard op als maandwinnaar

Openda is de tweede speler van Vitesse die de prijs voor Eredivisie Speler van de Maand wint. Eerder won Martin Ødegaard de maandprijs in april 2019. Naast een prijs ontvangt de aanvaller van Vitesse ook een geüpgraded Eredivisie Player of the Month-kaart in FIFA 22. Deze kaart is vanavond om 19.00 uur beschikbaar in het spel.

Zeven clubs leveren spelers voor Eredivisie Elftal van de Maand

Voor de maand mei leveren zeven verschillende clubs spelers voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Zowel Ajax, PSV, FC Twente als N.E.C. leveren elk twee spelers, gevolgd door Vitesse, Sparta Rotterdam en Willem II met allen één speler.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand mei: Yvon Mvogo (PSV), Gijs Smal (FC Twente), Wessel Dammers (Willem II), Souffian El Karouani (N.E.C.), Bart van Rooij (N.E.C.), Edson Álvarez (Ajax), Ritsu Doan (PSV), Dimitris Limnios (FC Twente), Loïs Openda (Vitesse), Lennart Thy (Sparta Rotterdam) en Brian Brobbey (Ajax).

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen – aangevuld met de stemmen van de 18 aanvoerders en 18 coaches – wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.