<
>

Mourinho waarschuwt Feyenoord: "De Conference League betekent veel voor mij"

Van het eremetaal dat José Mourinho veroverde als trainer kunnen huizen worden gebouwd, maar één (nieuwe) prijs ontbreekt in ieder geval vooralsnog voor de Portugees: de Conference League. De 59-jarige succestrainer gaat een week tegemoet waarin AS Roma zich twee keer moet bewijzen. Eerst in de competitie, daarna gaat de blik op Feyenoord.

Vrijdag staat een duel van levensbelang op het programma voor de Romeinen. Als er gewonnen wordt bij Torino eindigt de club minimaal als zesde en kwalificeert de ploeg zich daarmee voor de Europa League van volgend seizoen. Maar als er wordt verloren kan het zomaar betekenen dat Roma volgend seizoen niet actief is in Europa.

"Ik ben met mijn hoofd bij de wedstrijd van vrijdag", zegt Mourinho tegen ESPN. "Als ik zeg dat ik niks over Feyenoord weet en dat ik geen enkele video heb bekeken, zou ik liegen. Maar mijn focus is op de wedstrijd tegen Torino. We hebben een heel moeilijk seizoen gehad. We hebben net als Feyenoord 14 duels in de Conference League gespeeld. We moesten vaak op zondag spelen, omdat je in Italië geen mogelijkheid hebt om op maandag te spelen. De Serie A is erg zwaar voor ons geweest dit seizoen. Het lukte ons om het hele seizoen rond de vijfde en zesde plaats te staan. Nu hebben we één wedstrijd die zal bepalen op welke plaats we eindigen. Dus mijn focus ligt daarop."

Voorbereiding Feyenoord
Feyenoord heeft wat dat betreft een minder stressvolle preparatie richting de eerste Europese finale in 20 jaar tijd. "Het is een voordeel, maar hen treft geen blaam. Ze maken zich nergens schuldig aan en ze moeten daar ook voordeel uithalen. Wij kunnen dat niet, zij wel. Zij kunnen relaxen, want ze wisten dat ze als derde zouden eindigen. Ze konden tegen PSV en FC Twente op halve kracht spelen. Nu gaan ze naar Portugal. Een geweldig land, geweldig eten en goede velden. De plek waar ze verblijven is een fantastische plek. Natuurlijk bereiden zij zich anders voor dan dat wij doen. Maar dat is niet hun schuld. Zij moeten proberen daar voordeel uit te halen."

De hoeveelheid bekers in huize Mourinho is nauwelijks te tellen, toch doet ook de Conference League er voor Mourinho toe. Meer dan dat de meeste mensen zich zouden kunnen voorstellen. "Mensen kunnen mijn gevoel moeilijk volgen. Maar dit is onze Champions League. Wij spelen geen Champions League. Wij spelen volgend seizoen ook geen Champions League. We kunnen daar niet van dromen", zegt hij.

"Dat is niet ons toernooi. Mensen denken dat dit niks voor mij betekent omdat ik eerder de Champions League heb gewonnen. Voor mij betekent dat hetzelfde. Dit is het toernooi waar we in zitten. Dit is het toernooi dat we kunnen winnen. De Champions League kunnen we niet winnen. Dus het betekent veel voor mij. Roma heeft al heel erg lang geen titel meer gepakt. Roma heeft al zo lang geen Europese finale meer gespeeld. Voor mij betekent dit alles."

Karsdorp in Oranje
In 1991 stonden de Romeinen voor het laatst in een finale. Internazionale was toen te sterk in de strijd om de UEFA Cup. Net als bij Inter staat er bij Roma ook een Nederlandse back op de rechterflank. En net als Denzel Dumfries is ook Rick Karsdorp opgenomen in de voorselectie van Louis van Gaal. Mourinho kreeg de vraag voorgelegd of hij dat terecht vindt.

"Als Karsdorp niet geblesseerd is wel. Dat is het belangrijkste. Op dit moment is hij wél geblesseerd. Ik weet niet zeker of hij vrijdag speelt. En hetzelfde geldt voor woensdag. Als hij fit is, zal Louis van Gaal beter dan iedereen weten wie hij moet selecteren. Natuurlijk zal ik blij zijn voor een van mijn spelers als hij geselecteerd is. Maar Van Gaal kent sowieso elke Nederlandse speler. Ik ken Van Gaal en de manier waarop hij werkt. Hij kent elke speler tot in de details. Hij zal de beste keuze maken voor Nederland."

Op de wedstrijddag - woensdag 25 mei - blikken we bij ESPN al vanaf 12 uur s' middags vooruit op de finale met verschillende updates vanuit Tirana en Rotterdam. De voorbeschouwing start om 19:00 uur.