<
>

Trainerswissels alleen goed uitgepakt in kelder Eredivisie

Pro Shots

De trainerswissels in de Eredivisie zijn dit seizoen alleen goed uitgepakt bij de clubs die streden tegen degradatie. In totaal zijn er zes clubs van trainer gewisseld. Bij Sparta Rotterdam pakte dit het beste uit, bij FC Utrecht bleek de wissel een ongelukkige keuze.

Wat blijkt uit de cijfers: juist de ploegen FC Utrecht, sc Heerenveen en SC Cambuur, die in het linkerrijtje zijn geëindigd, zagen na de trainerswissel een daling in de behaalde punten per wedstrijd.

Goed uitgepakte trainerswissels

Henk Fraser stopte er vier wedstrijden voor het einde mee bij Sparta, nadat zijn assistent Aleksandar Rankovic was ontslagen door de clubleiding. Maurice Steijn, die vanaf het nieuwe seizoen als coach van de Rotterdammers aan de slag zou gaan, kwam hierdoor vroegtijdig voor de groep te staan.

Met nog vier wedstrijden te gaan stond Sparta laatste in de Eredivisie, maar door in vier wedstrijden maar liefst drie keer te winnen en één keer gelijk te spelen klom de ploeg van Steijn een plek per speelronde en eindigden ze op de veertiende plek.

Dick Schreuder kwam na twaalf speelrondes als vervanger van Art Langeler bij hekkensluiter PEC Zwolle dat met maar één overwinning en een gelijkspel stijf onderaan stond. Het leek een onmogelijke klus om met PEC handhaving in de Eredivisie af te dwingen. Hoewel het de eerste twee maanden nog niet liep, schoot de ploeg uit Overijssel na de winterstop uit de startblokken en pakte het elf punten uit de eerste vijf wedstrijden. Iedereen begon te geloven in een Zwolse stunt, tot dat in de uitwedstrijd tegen Sparta het doek viel en PEC Zwolle na tien jaar Eredivisievoetbal degradeerde.

Na een zinderende start onder Fred Grim met een derde plek op de ranglijst, door onder andere een overwinning op PSV, stortte Willem II compleet in. De Tilburgers wonnen in de vijf maanden daarna nog maar één wedstrijd. Na 25 speelrondes was het voor de Willem II-directie genoeg en werd Fred Grim ontslagen.

Kevin Hofland kreeg de taak in de laatste acht wedstrijden Willem II te behoeden voor degradatie, nadat Denny Landzaat één wedstrijd voor de groep had gestaan. Na drie overwinningen en twee nederlagen degradeerde Willem II naar de Keuken Kampioen Divisie en is de trainerswissel misschien wel te laat gekomen voor de Tilburgers.

De trainerswissels die niet goed uitpakte

Meestal vindt een trainerswissel plaats na onvrede over de werkzaamheden van de coach. Bij SC Cambuur was er verre van onvrede over de toenmalige trainer Henk de Jong. Nadat begin december een cyste in zijn hoofd werd gevonden, moest hij zijn werkzaamheden neerleggen. Na een tijdje weg te zijn geweest om te herstellen pakte De Jong zijn werk weer op, waarna hij opnieuw moest stoppen vanwege fysieke klachten. In de tijd dat de 57-jarige coach weg was, nam eerst Pascal Bosschaart en daarna Dennis Haar de honours waar. Dat verliep helaas niet zoals verwacht.

Als derde trainer moest Johnny Jansen plaatsmaken dit seizoen. Door de tiende plek werd hem verweten niet het onderste uit de kan te halen bij sc Heerenveen. Ole Tobiasen moest ervoor zorgen dat Heerenveen alsnog een play-off-plek zou bemachtigen, en dat is gelukt. Toch doen de statistieken van Jansen helemaal niet onder voor die van Tobiasen en heeft Heerenveen geprofiteerd van het falen van de concurrentie.

Net zoals in Heerenveen verwachtte de supporters meer van FC Utrecht dit seizoen. René Hake, die vanaf 2019 actief was als trainer van Utrecht, stond met zijn ploeg na 27 speelrondes op de zevende plek. Voor de directie was dat niet voldoende; Hake werd ontslagen en Rick Kruys werd naar voren geschoven.

De trainerswissel pakte verre van positief uit met maar één overwinning, vier gelijke spelen en twee verliespartijen. Alleen N.E.C. werd verslagen. Het is nog niet zeker wat de 37-jarige Kruys na dit seizoen gaat doen. De optie is er om toe te treden tot de staf van Henk Fraser, die vanaf deze zomer voor de groep zal staan.