<
>

Het sensationele debuutseizoen van Ten Hag: "Iedereen dacht: wat is dit voor gek?"

In 2012 beleefde Erik ten Hag zijn debuut als hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles. Het zou een toekomstbepalend seizoen worden voor de club uit Deventer. Een jaar van cultuurshocks en klappen krijgen, maar ook van een uitgekiend proces dat tot onwaarschijnlijke prestaties leidde. Tien jaar na dato blikken de hoofdrolspelers in gesprek met sterkhouder Bart Vriends terug op het promotieseizoen.

Ten Hag kwam in de zomer van 2012 naar Deventer. De toen 42-jarige Oldenzaler ondertekende een contract voor twee seizoenen bij de eerstedivisieclub en maakte gelijk een onuitwisbare indruk. Zo ook op materiaalverzorgster Carla Whittie: “Mijn eerste indruk van hem was.. Pfoe. Het was een man die echt overal controle op wilde hebben. Echt overal. Je bent gewend om je eigen ding te doen en nu was er ineens iemand die zich daarmee ging bemoeien. Hij liet gelijk een raam in de deur van zijn kantoor zetten. Het leek altijd alsof hij je in de gaten hield.“

Ten Hag zelf miste de topsportcultuur in Deventer. “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. 17 jaar Eerste Divisie past niet bij een club zoals Go Ahead.” Dus ging het roer om bij de club aan de IJssel, zag ook oud-speler Jarchinio Antonia. “Op het begin dacht iedereen wat is dit voor gek? Hij is mijn maatje hoor, maar ik was één van de pestkoppen. Dan zie je Ten Hag. Zo'n ielig mannetje. Zo'n kaal koppie. Met zo'n accentje. Dan lach je er een beetje om. Maar na een tijdje wierp het zijn vruchten af."

Vriends, die in de winterse transferperiode bij de selectie bij Go Ahead aansloot, haalt samen met zijn oud-ploeggenoten, stafleden en supporters herinneringen op uit het legendarische seizoen in de geschiedenis van Go Ahead. De ploeg van Ten Hag eindigt in de reguliere competitie als zesde, maar in de play-offs komt het op stoom. Achtereenvolgens worden FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam aan de zegekar gebonden, waardoor promotie na zeventien jaar Eerste Divisie een feit is.

De ESPN DOC 'Beeldjes Kijken' zie je vrijdag 20 mei om 22:00 uur op ESPN.