<
>

Van Hooijdonk helpt Heerenveen naar play-offs voor Europees voetbal

ANP

sc Heerenveen heeft op de slotdag van de Eredivisie de achtste plek, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor een plek in de tweede voorronde van de Conference League, bemachtigd door een 3-1 overwinning op Go Ahead Eagles. Sydney van Hooijdonk kroonde zich met rake kopballen tot matchwinner.

Op voorhand had N.E.C. de beste papieren om bij de terugkeer op het hoogste niveau direct de play-offs voor een Europees ticket in te gaan. De Nijmegenaren troffen een gemotiveerd Fortuna Sittard in De Goffert, dat de punten in strijd om lijfsbehoud hard nodig had.

De Limburgers kwamen in de eerste helft op voorsprong via Zian Flemming, die afrondde na een fraaie assist van Paul Gladon. Fortuna gaf die voorsprong in het restant niet meer uit handen en is door de minieme zege ook volgend seizoen te bewonderen in de Eredivisie. N.E.C. eindigt op een knappe elfde plek nadat de club vorig seizoen was gepromoveerd.

Van Hooijdonk opnieuw belangrijk voor Heerenveen

Go Ahead was ook één van de vijf ploegen die nog aanspraak maakte op een plek in de play-offs. In een onderling duel konden de Deventenaren Heerenveen de voet dwars zetten. Het was voor Go Ahead-trainer Kees van Wonderen een confrontatie met zijn nieuwe club.

Heerenveen was een maatje te groot voor Go Ahead. Van Hooijdonk voelt zich op zijn plek in Friesland en bewees andermaal zijn waarde voor de Friezen. De spits, die in de winterstop overkwam van Bologna, is één van de uitblinkers en trok zijn vorm door in het duel met Go Ahead.

Op aangeven van Amin Sarr opende hij het met hoofd de score. In de tweede helft kopte Van Hooijdonk een puntgave voorzet van Thom Haye binnen. De 22-jarige aanvaller eindigt het reguliere seizoen met zes doelpunten in dertien Eredivisie-duels. Door doelpunten van Anthony Musaba en good old Jacob Mulenga werd het 1-3. Voor Heerenveen wacht een dubbele confrontatie met AZ in de eerste ronde van de play-offs.

Heerenveen sluit het seizoen af met 41 punten, twee meer dan nummer negen SC Cambuur, dat met 2-3 won op bezoek bij FC Groningen. Het is de eerste overwinning voor Cambuur sinds de aanstelling van Dennis Haar als interim-trainer.