<
>

Tsimikas schiet Liverpool naar FA Cup-winst

ANP

Liverpool heeft ten koste van Chelsea via strafschoppen de FA Cup gewonnen. In de reguliere speeltijd van de Engelse bekerfinale en in de verlenging was niet gescoord (0-0).

In de strafschoppenserie keerde Liverpool-doelman Alisson de inzet van Mason Mount, waarna oud-Willem II'er Kostas Tsimikas de beslissende strafschop benutte (6-5). Het betekende na de League Cup de tweede prijs voor Liverpool dit seizoen, met nog de Champions League-finale tegen Real Madrid en de ontknoping van de Premier League op komst. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk liet zich na de reguliere speeltijd vanwege ogenschijnlijk een blessure.

In de finale van de League Cup, het tweede bekertoernooi van Engeland, had Liverpool eind februari ook al Chelsea verslagen. Toen was ook een strafschoppenserie nodig voor de beslissing, die Liverpool na de 22e penalty won (11-10).

Een tegenvaller voor Liverpool was het geblesseerd uitvallen van sterspeler Mohamed Salah na ruim een halfuur. Diogo Jota werd voor hem ingebracht.

Ook in de tweede helft was Díaz dicht bij de openingstreffer, maar zijn schoten gingen net naast en over het doel. In de slotfase schoot Andrew Robertson namens Liverpool van dichtbij op de paal.

In de verlenging, die begon met de ingevallen Hakim Ziyech (Chelsea) maar zonder de gewisselde Van Dijk, waren minder kansen. In de strafschoppenserie misten Chelsea-verdediger César Azpilicueta en Liverpool-aanvaller Sadio Mané als enigen van de eerste vijf strafschoppennemers van beide ploegen. Daarna benutte Ziyech zijn strafschop, maar zag hij voormalig Vitesse-speler Mount missen. De ingevallen Tsimikas, zorgde voor de beslissing.

Jürgen Klopp is de eerste Duitse trainer die de FA Cup wint. Voor Liverpool is het de eerste winst van het bekertoernooi sinds 2006. Chelsea verloor voor het derde seizoen op rij de finale van de FA Cup. Vorig jaar was Leicester City te sterk.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.