<
>

FC Twente Vrouwen officieus kampioen, Ajax wint Klassieker voor recordaantal toeschouwers

Pro Shots

FC Twente Vrouwen mag zich door de overwinning op PSV als officieus kampioen betitelen. In de eigen Grolsch Veste werd met 3-0 gewonnen van PSV. De schaal kreeg het elftal van Robert de Pauw nog niet uitgereikt, dat moet volgend weekend op De Toekomst bij Ajax gebeuren. FC Twente verdedigt daar een voorsprong van drie punten én een positief doelsaldo van 19 doelpunten. De titel kan FC Twente dus niet meer ontgaan.

Moeizaam begin
Makkelijk had de ploeg van Robert de Pauw het in de eerste helft niet. PSV begon sterk aan de wedstrijd en het duurde even voordat Twente haar eigen kenmerkende aanvallende spel op de mat legde. Overigens kregen de Tukkers geen grote kansen tegen.

Na ruim twintig minuten kreeg de thuisploeg de eerste grote kans in de Grolsch Veste. Na een goede aanval schoot Ella Peddemors op de paal. Het was een startschot voor een steeds beter spelend FC Twente. Na ruim een halfuur was het Renate Jansen die de verdiende 1-0 voorsprong binnenschoot.

Renate Jansen
Nog vlak voor rust was het dezelfde aanvoerder Jansen die de voorsprong verdubbelde. Het was een zeer welkome 2-0 omdat de tussenstand in De Kuip duidelijk maakte dat een overwinning noodzakelijk zou zijn.

Ook na rust kende de ploeg van trainer De Pauw weinig moeite met PSV in zijn laatste thuiswedstrijd als coach van FC Twente. Toch kreeg FC Twente nog een flinke domper te verwerken: international Kika van Es raakte geblesseerd en dat zag er niet goed uit. Na ruim zeventig minuten nam Fenna Kalma de 3-0 voor haar rekening en nam daarmee alle twijfel weg. In Enschede werd de titel al enigszins gevierd doordat de Tukkers drie punten en een veel beter doelsaldo voorsprong hebben op Ajax. Volgend weekend mag FC Twente dus ruim verliezen in Amsterdam om dan alsnog kampioen van Nederland te worden.

Ajax veel te sterk voor Feyenoord

De allereerste Klassieker tussen de vrouwen van Feyenoord en Ajax in De Kuip is een prooi geworden voor de Amsterdammers. Voor een recordaantal van 14.618 toeschouwers schoot de ploeg van Danny Schenkel uit de startblokken. Romée Leuchter brak na vijf minuten al de ban. Met een hard, geplaatst schot zette ze de openingstreffer op het bord. Daarna ging het hard. Nikita Tromp verdubbelde even later de score. Chasity Grant tekende voor een 0-3 voorsprong na ruim een kwartier spelen.

Feyenoord deed voor rust nog wat terug. Kim Hendriks profiteerde van een fout in de Ajax-defensie: 1-3. Het bleek voor Feyenoord niet de aanzet om de spanning volledig te doen terugkeren, want Victoria Pelova maakte er in de 32e minuut 1-4 van.

En daar kwam geen verandering meer in, mede omdat Nikita Tromp een kans liet liggen om de score verder uit te bouwen. De 1-4 overwinning op Feyenoord is niet voldoende om Twente nog zenuwachtig te maken. Met een doelsaldo van 19+ wordt het voor Ajax een schier onmogelijke opgave om de Tukkers nog voorbij te gaan.

De kampioenswedstrijd tussen Ajax en FC Twente zie je vrijdag LIVE om 19.30 uur op ESPN.