<
>

"Bij ADO Den Haag hebben spelers tien seizoenen in één gehad"

Pro Shots

Het hebben van een turbulent seizoen is niet iets waar men in Den Haag van opkijkt. Toch beleeft ADO Den Haag nu wel een heel uitzonderlijke voetbaljaargang. De verkoop van de club aan een Amerikaanse partij, de rechtsgang met de vorige Chinese eigenaar, puntenaftrek, angst voor een faillissement, het ontslag van hoofdtrainer Ruud Brood en een ongediplomeerde trainer voor de groep.

Play-Offs
Ondanks alles plaatste de Hagenaren zich voor het toetje van het seizoen en is de club drie Play-Offrondes verwijderd van Eredivisievoetbal. ADO Den Haag werd in de eerste ronde gekoppeld aan NAC Breda. In het Rat Verlegh Stadion werd door doelpunten van Sem Steijn en Sacha Komljenović knap de eerste horde genomen: ADO won met 1-2 en heeft daardoor een goede uitgangspositie om de tweede ronde te behalen.

Omroep West-verslaggever Jim van der Deijl volgt ADO Den Haag op de voet en zag naar eigen zeggen ’tien seizoenen in één’ bij de Hagenaren. Van der Deijl: “Het is zo’n hectisch seizoen geweest waarin zoveel gebeurde. De vraag is of de achtbaan een spetterend einde krijgt of toch één in mineur.”

Leerzaam
“Voor jonge voetballers is dit seizoen in De Hofstad ook ontzettend leerzaam. Zij zullen in de toekomst niet zo snel in de war raken als een trainer wordt ontslagen bijvoorbeeld. Zij hebben nu zoveel meegemaakt – wat ook zeker pittig voor hen is geweest – maar over een aantal jaren kan het ook een positieve uitwerking op ze hebben”, aldus Van der Deijl.

Trainer Giovanni Franken blijft ook tijdens de play-offs als hoofdcoach voor de groep staan ondanks dat hij niet beschikt over de juiste papieren. Toch kan Jim van der Deijl dit besluit van de ADO-leiding wel volgen: “De club neemt de boetes voor lief. Als ze nu voor een maand weer een nieuwe trainer voor de groep zetten, krijg je weer onrust. Ook de spelers willen graag door met Franken, dus ik begrijp dat ADO Den Haag hier voor kiest.” Volgens de verslaggever van Omroep West kijkt men bij ADO niet verder dan de wedstrijd tegen NAC Breda. Na de play-offs zouden aankondigingen voor een nieuwe trainer en een technisch directeur weleens snel kunnen komen.

Ontwikkeling
Van der Deijl ziet dat een aantal spelers een heel sterke ontwikkeling doormaken dit seizoen: “Vorig jaar augustus zei ik dat het knap zou zijn als ADO Den Haag in het linkerrijtje zou eindigen. Toch hebben een aantal spelers zich heel goed ontwikkelt. Het is rot dat sterkhouders Ricardo Kishna en Thomas Verheydt juist nu – bij de belangrijkste wedstrijden van het seizoen – niet honderd procent fit zijn.”

De return tussen ADO Den Haag en NAC Breda in de Keuken Kampioen Play-Offs zie je vanmiddag om 16:30 uur op ESPN.