<
>

Van Gaal over UEFA Cup met Ajax: ''Mooiste die ik gewonnen heb''

Precies dertig jaar geleden won Ajax de UEFA Cup in het Olympisch Stadion ten koste van Torino. In de Doc 'De eerste van Louis' blikken hoofdrolspelers Louis van Gaal en Danny Blind terug op de Europese campagne van het seizoen 1991/1992.

In de documentaire is er onder meer aandacht voor beginnende trainer Van Gaal, die dan net hoofdverantwoordelijke is bij Ajax. Hij was de opvolger van de Real Madrid vertrokken Leo Beenhakker. Hij kende een moeizame start van het seizoen en hij merkte dat niet heel veel mensen met zijn manier van coachen overweg konden. Zo is de befaamde donderspeech van Van Gaal te zien, waarin hij een slecht spelend Ajax vertelt waar het op staat. ''Mijn imago is door dat op film stond nog slechter geworden,'' aldus Van Gaal in de documentaire.

Langzamerhand begint het geloof echter in de groep te sluipen dat Louis van Gaal en een jonge Ajax-selectie wel eens een goede match zouden kunnen zijn. Met gedurfde keuzes als Dennis Bergkamp op de 'tien'-positie zetten en Wim Jonk centraal op het middenveld in plaats van de ervaren Jan Wouters, begint Ajax Europees beter te voetballen.

In de competitie komt het er lang niet altijd uit, maar Ajax boek wel een prachtig Europees succes: het wint de UEFA Cup. Na de zege in de finale op Torino wordt de bekerwinst met de supprters gevierd en schreeuwt Van Gaal op karakteristieke wijze naar de eigen fans. Bij het bekijken van die beelden zegt Van Gaal. ''Je moet die mensen een beetje entertainen, anders is het niet leuk.'' Vol weemoed besluit hij: ''Ik denk wel dat dit de mooiste beker is die ik gewonnen heb.''

'De eerste van Louis' is dinsdag 17 mei vanaf 22:30 uur te zien op ESPN.