<
>

De carrière van Schreuder: van ideale assistent naar hoofdtrainer

Alfred Schreuder is de nieuwe trainer van Ajax. Het is een volgend hoofdstuk in de trainerscarrière van Schreuder, die in korte tijd is uitgegroeid van de ideale assistent naar een hoofdtrainer.

Assistent van Theo Bos

Schreuder kende een aardige loopbaan als speler. Hij maakte op 20-jarige leeftijd zijn debuut voor uitgerekend Feyenoord. Hij speelde tijdens zijn carrière uiteindelijk twee periodes bij RKC Waalwijk, drie periodes bij Feyenoord, NAC Breda, FC Twente en Vitesse. Hij sloot in januari 2009 zijn actieve spelersloopbaan af bij de Arnhemmers. Schreuder was geen begaafd technicus, maar stond in het veld vooral bekend als een leider. Het was dan ook niet verwonderlijk toen hij in 2009, meteen na zijn afscheid, aansloot bij de technische staf van Vitesse. Hij werd assistent van de toenmalig hoofdtrainer Theo Bos.

Kampioen met Twente

Hij was een half jaar werkzaam bij Vitesse en vertrok daarna naar een andere oud-werkgever: FC Twente. Daar werd Schreuder assistent van de Engelsman Steve McClaren. Twente werd in het eerste seizoen van de nieuwe assistent, meteen kampioen. McClaren vertrok na het succesjaar, maar Schreuder bleef assistent. Michel Preud'homme werd aangesteld als nieuwe trainer. Twente werd tweede en ook Preud'homme vertrok na een jaar. Schreuder bleef vervolgens onder Co Adriaanse en weer McClaren assistent van FC Twente. Toen McClaren in 2013 ontslag nam bij de Tukkers, trad Schreuder aan als interim-trainer.

Op dat moment beschikte Schreuder echter nog niet over de geschikte papieren om hoofdtrainer te worden en daarom kreeg hij Michel Jansen naast zich. Op papier was Jansen hoofdtrainer, maar in de praktijk zwaaide Schreuder de scepter in Enschede. In zijn eerste halfjaar als eindverantwoordelijke loodste Schreuder Twente naar een derde plek.

In de zomer van 2014 verkreeg Schreuder zijn diploma als hoofdtrainer en werd hij direct aangesteld in die positie. Het jaar verliep, mede omdat er een aantal sterkhouders vertrokken, dramatisch. Na jaren voor de titel te hebben gestreden werd Twente tiende. Het seizoen 2015/2016 begon niet veel beter en Twente verloor drie van de eerste vier wedstrijden. Schreuder werd ontslagen en vertrok naar Duitsland.

Assistent bij Stevens en Nagelsmann

1899 Hoffenheim werd de nieuwe werkgever van Schreuder. De Duitsers hadden net Huub Stevens aangesteld als hoofdtrainer en Schreuder keerde terug in zijn rol als assistent. Stevens moest zijn werk na een half jaar neerleggen vanwege gezondheidsproblemen. Hoffenheim koos voor de jonge Julian Nagelsmann als nieuwe hoofdverantwoordelijke. Schreuder bleef aan en werkte nog twee jaar bij de Bundesliga-club.

Het duo Nagelsmann-Schreuder was succesvol bij de Duitse club. In het seizoen 2016/2017 werd Hoffenheim knap vierde in de Bundesliga en ging het de Champions League in. In het seizoen 2017/2018 presteerden de Duitsers nog beter, maar in januari klopte Erik ten Hag aan. Hij was net aangesteld als trainer van Ajax en zag in Schreuder de ideale assistent.

Halve finale Champions League met Ajax

2018/2019 is een jaar die vele Ajacieden zich kunnen heugen. Ajax speelde bij vlagen prachtig voetbal, pakte de dubbel en schopte het tot de halve finale van de Champions League. Er ging direct veel eer naar hoofdtrainer, maar er werd ook vaak benadrukt hoe groot de rol van assistent Schreuder was. Ajax en Ten Hag wilden dan ook graag met hem door, maar omdat Nagelsmann naar RB Leipzig vertrok, kwam er een vacature vrij bij Hoffenheim. De Duitsers kwamen al snel bij de voormalig assistent van Nagelsmann uit en Schreuder koos ervoor om hoofdtrainer te worden in de Bundesliga.

Als eindverantwoordelijke bij Hoffenheim deed Schreuder het zeer verdienstelijk. Hij kreeg de ploeg met een zesde plek de Europa League in. Het leek alsof Schreuder definitief assistent af is en voor het hoofdtrainerschap gaat. Toen meldde FC Barcelona zich in de zomer van 2020. Ronald Koeman werd trainer en hij verleidde Schreuder om toch terug te keren in de rol als assistent.

Barcelona en Brugge

De periode bij FC Barcelona was roerig. In eerste instantie werden Koeman en Schreuder geprezen voor de manier van spelen en de vele jonge spelers die werden ingezet. De euforie bereikte een piek wanneer de Copa del Rey werd gewonnen in 2020/21. Het ging daarna echter snel bergafwaarts. De nieuwe voorzitter Joan Laporta liet meerdere malen in de pers weten dat de baan van Koeman op de tocht stond en de club kende grote financiële problemen.

In oktober 2021 werd Koeman ontslagen en ook Schreuder vertrok. Lang hoefde hij echter niet te wachten op een nieuwe baan. In januari kwam Club Brugge in de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer uit bij Schreuder. Op dat moment leek de Belgische titel ver buiten bereik.

Inmiddels heeft Schreuder de boel aardig op de rit in Brugge. Zijn ploeg staat inmiddels eerste in de play-offs en stevent af op het kampioenschap.

Opvolger van Ten Hag

Als bekend wordt dat Erik ten Hag naar Manchester United vertrekt, zingt de rond van de voormalig assistent al snel rond in de Johan Cruijff ArenA. Donderdagavond wordt bekend dat Schreuder inderdaad de opvolger wordt van Ten Hag en trainer wordt van Ajax.