<
>

Schreuder zwijgt over Ajax, Van der Sar belooft snel duidelijkheid

Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft het meest turbulente seizoen uit zijn loopbaan als bestuurder bij Ajax afgesloten met een derde landstitel op rij. "Sportief gezien was het geslaagd", blikt hij terug. Ondanks geruchten dat Alfred Schreuder volgend jaar aan het roer staat in Amsterdam, wil Van der Sar alleen zeggen dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe trainer.

De oud-doelman blikt terug op het afgelopen seizoen. "Het was een zwaar jaar, vooral de laatste drie maanden. Dan denk je soms even, waar offer ik alles voor op?"

Het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag hakte er flink in bij Van der Sar. "We kennen elkaar al zolang, als ploeggenoot bij Ajax en Oranje en als bestuurder bij Ajax. En dan zie je hoe zijn gedrag collega's bij Ajax verdrietig heeft gemaakt. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. We hebben alles weer opgepakt bij onze club", vertelt Van der Sar. "Vlak na zijn vertrek heb ik Marc nog regelmatig gesproken, de laatste maand niet meer. Ook hij heeft er een flinke knauw aan overgehouden."

De algemeen directeur van Ajax sluit niet uit dat Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar het technisch beleid van Ajax blijven vormgeven. "Als je het goed doet, dan blijf je vaak staan", zegt hij over het duo dat sinds het vertrek van Overmars intensief samenwerkt.

Verdrietige periode
Ajax werd vorig jaar juli opgeschrikt door een dodelijk verkeersongeval met jeugdspeler Noah Gesser. "Dat heeft ook een enorme impact gehad, vooral bij onze jeugdopleiding", weet Van der Sar. "We sluiten het seizoen af met in één week het overlijden van onze oud-spelers Jody Lukoki en Henk Groot. Ik kende Henk van Lucky Ajax en oude beelden. Wat kon die man koppen. Gelukkig hebben we dit seizoen een financiële regeling met de familie van Abdelhak Nouri getroffen. Hij houdt voor altijd een speciale plaats binnen onze club."

Sportieve doelstellingen behaald
"Sportief gezien was de transfer van Steven Berghuis pikant, maar hij heeft zijn weg snel gevonden op het veld met doelpunten en assists", zegt Van der Sar. "Onze wedstrijden in de groepsfase van de Champions League waren geweldig. Die hebben we alle zes gewonnen. Voor de winterstop hebben we in de Eredivisie een of twee keer te veel verloren. De bekerfinale tegen PSV liep helaas verkeerd af en de vervelende smaak van de uitschakeling door Benfica in de achtste finales van de Champions League is nog niet weggespoeld. Voor mijn gevoel waren we beter, net als vorig jaar tegen AS Roma. Maar als je het sec bekijkt, dan hebben we onze sportieve doelstellingen ruimschoots behaald."

Schreuder zwijgt
Van der Sar verwacht snel duidelijkheid over de opvolger van trainer Erik ten Hag die naar Manchester United vertrekt. Alles wijst erop dat Schreuder na dit seizoen terugkeert in Amsterdam. Volgens De Telegraaf zouden de Amsterdammers op hoofdlijnen al een akkoord met de huidige trainer van Club Brugge hebben bereikt.

Schreuder wilde woensdagavond na de gewonnen wedstrijd van Club Brugge tegen Royale Union niet ingaan op een overstap naar Ajax. "Ik houd me volledig met Club Brugge bezig", vertelde hij bij Eleven Sports. "Wat moet ik met geruchten? Wat de toekomst brengt, weet ik niet."

Later op de persconferentie gaf Schreuder ook geen duidelijkheid. "Wat als ik volgend seizoen niet meer bij Club zit? Dat is een als-vraag. Dat bestaat niet voor mij. Ik focus me momenteel volledig op dit team en ga niet in op speculaties.” Volgens De Telegraaf ligt er in de Johan Cruijff ArenA ligt een contract voor twee seizoenen klaar. De landskampioen krijgt daarnaast de mogelijkheid een optie te lichten voor nog één jaar. De voormalig speler van onder meer Feyenoord, RKC, NAC, FC Twente en Vitesse liet in zijn contract als coach van Club Brugge een gelimiteerde transfersom opnemen. Daardoor kan hij voor 1,5 miljoen euro naar Ajax.