<
>

PEC Zwolle degradeert na tien jaar uit de Eredivisie, Sparta doet goede zaken in strijd om lijfsbehoud

PEC Zwolle is, ondanks de indrukwekkende inhaalrace na de winterstop, gedegradeerd uit de Eredivisie. De ploeg van Dick Schreuder verloor woensdag van directe concurrent Sparta Rotterdam en eindigt daardoor sowieso bij de onderste twee ploegen

Cruciale kelderkraker
De meest cruciale wedstrijd in strijd tegen degradatie was die tussen nummer zestien Sparta Rotterdam en hekkensluiter PEC Zwolle. Sparta werkte met een goed gevoel naar het duel toe. De ploeg van trainer Maurice Steijn pakte in de laatste twee duels vier punten. De Rotterdammers hadden voorafgaand aan het duel maar twee punten meer dan PEC. De Zwollenaren moesten echter resultaat halen om degradatie te voorkomen.

Vliegende start Sparta
Sparta kende een vliegende start in de kelderkraker. Adil Auassar zette zijn ploeg al in de derde minuut op voorsprong tegen PEC. De Sparta-aanvoerder scoorde uit een vrije trap van ex-Zwollenaar Vito van Crooij. Na het snelle tegendoelpunt zocht PEC de aanval en dit leverde meteen twee goede mogelijkheden op. Een schot van Clement werd geblokt door Abels en een voorzet vanaf de rechterkant viel op de lat boven Sparta-doelman Maduka Okoye.

Na 24 minuten volgde opnieuw een dreun voor de ploeg van Dick Schreuder. Sven Mijnans vond Younes Namli, wiens scherpe voorzet dankzij Van Crooij een assist werd. Zo toonde Sparta zich bijzonder effectief: twee kansen leverden twee doelpunten op. Het scoren ging PEC een stuk moeizamer af. De bezoekers bleven het proberen, maar Okoye hield zijn doel vrij gemakkelijk schoon.

Grote treurnis bij PEC
In het tweede bedrijf had PEC nog minimaal twee doelpunten nodig. De ploeg van Schreuder probeerde van alles, maar wist de Sparta-muur niet te breken en is zodoende volgend seizoen geen Eredivisie-ploeg meer. Sparta stijgt met de tweede zege onder Maurice Steijn naar de vijftiende plek van de ranglijst en hoopt zich zondag te verzekeren van nog een seizoen bij de elite. Dat moet gebeuren in opnieuw een heuse finale.

Willem II houdt met punt in Leeuwarden kans op handhaving
Willem II heeft met een gelijkspel bij SC Cambuur (1-1) de kans op een langer verblijf in de Eredivisie overeind gehouden. De ploeg van trainer Kevin Hofland kwam in Leeuwarden op achterstand en was daarmee een tijdje officieus gedegradeerd, maar Derrick Köhn bezorgde de Tilburgers een punt. Willem II moet zondag tijdens de laatste speelronde in ieder geval winnen van FC Utrecht om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Degradatiezorgen Fortuna Sittard na nederlaag tegen Vitesse
Fortuna Sittard is door een nederlaag tegen Vitesse juist in degradatienood gekomen. De Limburgers verloren in eigen huis met 2-1 van de Arnhemmers en zakten naar de zestiende plaats op de ranglijst van de Eredivisie. Als de club op die positie eindigt, moet het in de play-offs spelen om degradatie te voorkomen. Zondag is NEC Nijmegen de laatste tegenstander in de reguliere competitie.