<
>

Kampioen Ajax beleeft een van beste Eredivisie-seizoenen deze eeuw

Kritiek, onrust en rumoer rondom de huidig landskampioen doet vermoeden dat het dit seizoen bij Ajax met kunst en vliegwerk is gegaan. Reden om te duiken in de cijfers van de 36-voudig titelwinnaar van Nederland. Eigenlijk is dan maar een conclusie mogelijk. Ajax is dik verdiend de beste van dit Eredivisieseizoen.

Door de 5-0 overwinning op sc Heerenveen in speelronde 33 komt de ploeg van Erik ten Hag op 82 punten en is daarmee met vier punten verschil en nog één wedstrijd te gaan niet meer te achterhalen door PSV. Het is de derde keer op rij dat ze kampioen worden met meer dan tachtig punten. Alleen PSV deed ze dat tussen 1986 en 1988 na.

'Moeizaam'

Zoals wel vaker wordt de term ‘kampioen van de armoede’ uit de kast gehaald om het niveau van de (nummer één van de) competitie te duiden. Willem van Hanegem schrijft bijvoorbeeld in zijn column in het AD over de prestaties van de ploeg van Ten Hag na de overwinning in de slotfase tegen N.E.C. “Als je de meeste punten hebt, ben je de terechte landskampioen, maar Ajax zakt echt door de ondergrens. Armoede wat mij betreft.” Ook op sociale media heerst na de jaarwisseling de tendens dat de titel van Ajax gebagatelliseerd wordt. Na het definitieve fluitsignaal tegen sc Heerenveen gaat het voornamelijk over de mentale weerbaarheid, die de Ajacieden hebben getoond.

Tot aan de jaarwisseling worden dertien van de achttien Eredivisiewedstrijden gewonnen, waarvan slechts één keer met een minimaal verschil (0-1 winst bij Sparta). Ondanks het adembenemende doelsaldo van 56-4 gaat het winterkampioenschap naar PSV. In speelronde 20 wordt de koppositie in een rechtstreeks duel met PSV heroverd en die staan ze niet meer af.

Het gaat na de winterstop een stuk moeizamer. Veel wedstrijden worden met een minimaal verschil gewonnen of in de allerlaatste minuten beslist. Ajax scoort in 2022 in de Eredivisie vijf keer de gelijkmaker of de winnende goal na de 85e minuut. Nog nooit deden de Amsterdammers dit vaker in een kalenderjaar in de Eredivisie.

* Cijfers van ná de wedstrijd tegen sc Heerenveen

Zoals ook in de resultaten duidelijk te zien is, is het aantal doelpunten na de winterstop gezakt, terwijl het aantal tegendoelpunten is gestegen. Desondanks worden dertien van de vijftien wedstrijden gewonnen. Van de 45 punten die Ajax kan halen, pakken ze er 40. Dat zijn er vijf meer dan naaste concurrent PSV.

Op één na succesvolste jaar deze eeuw

In vergelijking met de andere kampioensjaren buiten het Ten Hag-tijdperk worden veel meer punten gepakt. Ten opzichte van de andere twee kampioensjaren onder de trainer uit Haaksbergen pakken ze net iets minder punten en wordt iets minder gescoord, maar krijgt het ook minder tegentreffers.

* Seizoen nog bezig.

Het is nog mogelijk om defensief een persoonlijk record te verbeteren. Mocht het in de komende wedstrijd de nul houden, dan verbeteren ze hun beste prestatie uit het seizoen 1972/1973. Toen kreeg het achttien tegentreffers te verwerken. Het record van FC Twente uit ‘71/’72 met Piet Schrijvers als sluitpost leek lange tijd verpulverd te gaan worden, maar na de blessure van Pasveer was die illusie snel vervlogen.

Ook Sébastien Haller gaat hoogstwaarschijnlijk de geschiedenisboeken in. Met een voorsprong van vijf doelpunten op gedeeld tweede topscorers Van Wolfswinkel, Pavlidis en Openda (allen 16 goals) lijkt de Ajax-spits de topscorerstitel te pakken. Als dat daadwerkelijk gebeurt is hij de achtste spits van de Amsterdammers die in het kampioensjaar de meeste doelpunten van de Eredivisie maakt. De deze week overleden Henk Groot (1959/1960, 37 goals), Johan Cruijff (1966/1967, 33 goals en 1971/1972, 25 goals), Ruud Geels (1976/1977, 34 goals), Wim Kieft (1981/1982, 32 goals), Marco van Basten (1984/1985, 22 goals), Jari Litmanen (1993/1994, 26 goals) en Dusan Tadic (2018/2019, 28 goals) gingen de Frans-Ivoriaanse nummer negen voor.

Teamgenoot Tadic is dus de laatste Ajacied die topscorer werd en de schaal won. Dit jaar drukt hij wederom een grote stempel op het landskampioenschap. Dit jaar is hij bij 31 doelpunten van de 96 doelpunten betrokken. Dertien keer als doelpuntenmaker en achttien keer als aangever. Door zijn assist bij de openingstreffer in de kampioenswedstrijd is hij toegetreden tot een illuster rijtje. Maar vier spelers slaagden erin om na de milleniumwisseling zo veel assists (of meer) te geven in een Eredivisieseizoen. Alleen Uğur Yıldırım (19) en Luciano Narsingh (21) staan boven de Serviër, die zelf gelijk staat met Dirk Kuyt.

Met de titel ‘kampioen van de armoede’ zou je Erik ten Hags Ajax toch echt tekort doen. Ajax versloeg de clubs uit de traditionele top-3 tweemaal, won maar liefst negen keer met 5-0 en een keer met 9-0. Ook het puntenaantal en de verdedigende prestaties zijn ten opzichte van andere jaren indrukwekkend. PSV heeft Ajax dit seizoen tot het uiterste gedreven. Hoewel het minder overtuigend was na de winterstop hebben ze weinig slippertjes gemaakt en de 36e landstitel uiteindelijk op overtuigende wijze binnengesleept.