<
>

Mazraoui heeft droomtransfer te pakken naar Bayern München

Noussair Mazraoui heeft zijn droomtransfer te pakken naar een Europese topclub. FC Bayern München neemt de 24-jarige Marokkaanse verdediger transfervrij over van Ajax, waar hij al sinds 2006 rondloopt. Mazraoui tekent in de hoofdstad van Beieren tot medio 2026.

Geboren onder de rook van Alphen aan den Rijn zet Mazraoui zijn eerste stappen op een voetbalveld bij AVV Alphen, waarna hij naar Alphense Boys - de grotere club van de stad - vertrok. Op 8-jarige leeftijd pikt Ajax hem daar op en neemt hem op in de jeugdopleiding. In een generatie met jongens als Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Jaïro Riedewald en Carel Eiting behoort de multi-inzetbare voetballer nooit tot de beste speler van zijn elftal. Dat komt mede doordat hij als in november geboren speler ook biologisch gezien achterblijft bij zijn ploeggenoten. Aangezien de hoge heren op De Toekomst daarvan op de hoogte zijn, overleeft Mazraoui elk jaar de schifting. Als hij mee mag doen tussen spelers die biologisch gezien even oud zijn, is hij volgens verschillende kenners 'altijd de beste op het veld'.

Mede daarom stoot Mazraoui tegen alle verwachtingen in door naar Jong Ajax, als enige met een amateurcontract, dat wel. Daar stoomt hij zich in 55 wedstrijden (hij zou in 2020 nog één keer meedoen bij Jong) klaar voor het echte werk in de Johan Cruijff Arena. Bij Jong Ajax speelt Mazraoui op de spits- en keeperspositie na op alle denkbare posities van het veld. Nog niet helemaal duidelijk of hij het beste tot zijn recht kwam als centrale middenvelder of toch als rechtsback komt zijn potentie steeds meer tot bloei. In totaliteit scoort hij in 56 wedstrijden Keuken Kampioen Divisie 12 keer en gaf hij 9 assists. Ook staat hij het seizoen dat Jong Ajax in 2018 de titel pakt in de Eerste Divisie 23 keer in het veld.

Ten Hag
Dat hij niet nóg meer minuten maakt, komt omdat Erik ten Hag hem steeds vaker bij het eerste elftal haalt. Dat leidt uiteindelijk op 4 februari 2018 tot zijn debuut in de laatste minuten van de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen NAC Breda. Steeds vaker komt Mazraoui als invaller in het veld en de laatste drie wedstrijden van het seizoen zijn er zelfs de eerste basisplaatsen. Toch zal iedereen de geliefde speler vooral herinneren om zijn rol in het seizoen 2018-2019, misschien wel het beste Ajax-jaar sinds de eeuwwisseling.

Vanaf begin af aan was Mazraoui onbetwist dé rechtsback van Ajax, voor Joël Veltman, voor Ramsus Kristensen. Het hele seizoen is Mazraoui eigenlijk niet op een fout te betrappen, enige uitzondering is in de topper tegen PSV, als hij Angeliño bijna onthoofdt en daarvoor een rode kaart ontvangt. In de Champions League heeft hij op dat moment al lang zijn sporen verdiend. Met een goal in de 1-1 tegen Bayern en de winnende 1-0 tegen Benfica in de 92ste minuut is Mazraoui een van de sleutelspelers in Ten Hags elftal, dat voor het eerst sinds het seizoen 2005-2006 overwintering in de Champions League afdwingt.

Sliding in Santiago Bernabéu
De belanrgijkste actie uit het seizoen van Mazraoui vindt plaats op Spaanse grond. In het Santiago Bernabéu zet de Marokkaan een sliding in op Sergio Reguilón en waar de Real Madrid-speler in de overtuiging is dat die bal de zijlijn is gepasseerd, speelt Mazraoui zijn boezemvriend Hakim Ziyech aan. Ajax loopt via dezelfde aanval vervolgens via een knal van Dušan Tadić in de kruising uit tot 0-3, terwijl leden van de Galácticos Mazraoui belagen om toe te geven dat de bal de lijn is gepasseerd. De VAR kan niet concluderen dat de bal daadwerkelijk volledig over de lijn is en keurt de treffer goed. Een iconisch moment in de achtste finale in een verder beeldbepalende koers die Ajax dat seizoen voert in het miljardenbal.

Een seizoen later begint het voor het eerst echt op te vallen dat de verdediger wel eens wedstrijden mist door blessures. Knie- en voetblessures en een jaar later een heftige oogblessure spelen de Ajacied vaker parten dan hem lief is. Het is daarom dat Sergiño Dest in het door corona afgebroken seizoen 2019-2020 plotseling kan bovendrijven. Wanneer hij naar Barcelona vertrekt, dringen Jurriën Timber en Devyne Rensch zich aan terwijl Sean Klaiber ook nog eens als back-up wordt binnen gehengeld. Een positie dubbel bezet hebben is natuurlijk nooit overbodige luxe, maar de blessurestatus van Mazraoui zorgt er in het Amsterdamse voor dat een driedubbele bezetting altijd aanwezig is.

Ruzie in Marokko
Maar wanneer Mazraoui fit is, zakt hij zelden door de ondergrens. Aan de bal is hij cijfermatig een van de beste rechtsbacks van de wereld als het om het aanvallende gedeelte van het spel gaat. Er is geen back die zo vaak opduikt in de zestien van de tegenstander en ook als Ziyech weg is, blijft Mazraoui een van de beste passers van alle rechtsbacks. Een uitblinker voor het Nederlands Elftal wordt hij desondanks nooit. Nog voordat de discussie echt losbarst of Mazraoui goed genoeg is voor Oranje kiest hij voor de Leeuwen van de Atlas, voor Marokko. Nog niet het meest geslaagd huwelijk vanwege het feit dat de verdediger botst met bondscoach Vahid Halilhodžić, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat hij de Marokkaanse bond zal verlaten.

Ondertussen staat Mazraoui langzaam op steeds meer lijstjes van Europese topclubs. Zeker wanneer een verlenging van zijn contract uitblijft. Fans waarderen dat niet echt, maar Mazraoui heeft goede redenen. Echte waardering in zijn kwaliteiten als voetballer heeft hij meer dan een decennia niet gevoeld, niet als speler, maar ook niet financieel. Of en vooral wat hij dan precies moet terugbetalen, is de vraag die bij hem blijft hangen. Dat heeft hij op het veld meer dan genoeg gedaan met onder meer de beslissende goal in de titelstrijd tegen PSV dit seizoen. Opnieuw een bal waarvan het twijfelachtig is of de bal de zijlijn niet was gepasseerd, maar opnieuw kon niemand daar definitief uitsluitsel over geven. Een trucje dat hij in de kampioenswedstrijd nog maar eens herhaalde.

Medische voorzieningen
In München kijken ze uit naar de komst van Mazraoui. Joshua Kimmich is in de ogen van Julian Nagelsmann geen optie voor de rechtsback en dus worden Benjamin Pavard, Josip Stansic en Bouna Sarr de nieuwe concurrenten van Mazraoui. Pavard kan eveneens centraal spelen en dus ligt er genoeg speeltijd in het verschiet voor de back in Beieren. De aanvallende drang naar voren zal Mazraoui als gegoten. Qua medische voorzieningen is er geen club met een betere staat van dienst dan die van de Duitse recordkampioen. Dus als Mazraoui fit blijft wordt deze droomtransfer er echt een die alleen te verwezenlijken valt.