<
>

Henk Groot op 84-jarige leeftijd overleden

ANP Foto

Oud-voetballer Henk Groot is overleden. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Zaandam. De 39-voudig international (12 goals) kwam uit voor zowel Feyenoord als Ajax, werd vijf keer landskampioen en pakte drie keer de KNVB-beker. In het seizoen 1960/61 maakte Groot 41 competitiedoelpunten voor Ajax, een ongeëvenaard record bij de Amsterdammers.

Groot werd op 22 april 1938 in het Noord-Hollandse Zaandijk geboren en begon zijn carrière bij Stormvogels, alvorens hij in 1959 bij Ajax ging spelen. Na vier jaar maakte hij de pikante overstap naar Feyenoord. Hij verbleef twee jaar in Rotterdam en veroverde één keer de kampioensschaal en één keer de KNVB-beker.

De aanvaller keerde in 1965 terug naar Amsterdam, om daar nog vijf jaar te blijven. Hij was daar onderdeel van een opkomend team dat na zijn voetbalpensioen drie keer op rij de Europa Cup 1 pakte. Groot ging op het middenveld spelen in een elftal met spelers als Johan Cruijff, Wim Suurbier en Barry Hulshof. In totaal werd hij vier keer kampioen met Ajax en pakte hij twee keer de beker met de Amsterdammers. Hij maakte in totaal 207 doelpunten in 305 wedstrijden voor Ajax. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoorden vaker voor Ajax.

Groot moest vanwege een knieblessure stoppen en zei na zijn spelerscarrière de voetballerij gedag. In 1970 werd hij namens de partij Gemeentebelangen verkozen in de gemeenteraad van Zaandijk.

Ajax en Feyenoord hebben beide met droefenis kennisgenomen van het overlijden van oud-aanvaller Henk Groot.