<
>

Nijmeegse smeekbede haalt niks uit: Barreto stopt met voetballen

Een smeekbede van N.E.C.-supporters heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd: Édgar Barreto stopt aan het einde van het seizoen met voetballen. De 37-jarige Paraguayaan hakte dinsdagmiddag de knoop door en bergt zijn voetbalschoenen met flinke tegenzin op. Barreto had in principe de intentie om nog één seizoen door te gaan in Nijmegen.

Maar hoe vaak de middenvelder ook uitsprak door te willen, tot een gesprek met technisch directeur Ted van Leeuwen kwam het niet met de veteraan van de ploeg. Die houding heeft Barreto als respectloos ervaren, zo respectloos dat hij met nog twee wedstrijden - en wellicht nog wat play-off-wedstrijden - voor de boeg er klaar mee is. Barreto houdt daarmee de eer aan zichzelf, wacht een gesprek niet meer af, dat doet hij al sinds november. "Ik kreeg een brief thuis op 1 april en heb daarna niks meer gehoord", sprak hij zijn teleurstelling uit tegenover Omroep Gelderland. "Ik ga nog even genieten en misschien gaan we door in de play-offs. Maar anders is het zondag klaar."

Staande ovatie
Zondag nog hield vak 080 - de harde kern van N.E.C. - in de achtste minuut een staande ovatie voor de Paraguayaan, die zich bij hen in het vak voegde en zichtbaar emotioneel was. Dat terwijl de afgelopen weken al spandoeken in De Goffert en uitvakken hingen met de tekst 'Édgar mot blieve'. Ook zat er een muur in Nijmegen al onder graffiti met dezelfde tekst.

Barreto kwam in 2003 als 19-jarig talent naar Nijmegen en veroverde onder meer met een schitterende vrije trap in De Kuip de harten van de Nijmeegse fans. Na zijn vertrek naar Italië hield hij een appartement in Nijmegen, waar hij vrijwel elke zomer terugkeerde voor vakantie. Mede daardoor werd hij met vuurwerk ontvangen toen twee seizoenen geleden bekend werd dat hij terugkeerde bij N.E.C. Hoe mooi dat allemaal ook was, wordt nu overschaduwd door de trieste manier waarop zijn carrière eindigt.

De middenvelder speelde tot dusver 492 wedstrijden betaald voetbal, waarvan 149 voor N.E.C. Verder was hij actief voor Reggina, Sampdoria, Palermo en Atalanta Bergamo in Italië en Club Cerro Porteño in zijn vaderland Paraguay. In totaal scoorde hij 34 keer, waarvan 14 keer in het shirt van N.E.C. Dit seizoen kwam hij tot 1 doelpunt in 18 Eredivisieduels. Een kopbal uit een hoekschop tegen SC Cambuur.