<
>

Nieuw Champions League-format zonder groepsfase gaat in 2024 in

Pro Shots

De UEFA heeft dinsdag de knoop doorgehakt tijdens een grote vergadering over een nieuw Champions League-formaat, dat per 2024 in moet gaan. Daarvoor heeft de voetbalbond zelf het een en ander in moeten leveren. Het aantal wedstrijden voor de knock-outfase gaat van zes naar acht.

Het Zwitserse model wordt ingevoerd, waardoor er één ranglijst wordt gehanteerd met in totaal 36 ploegen. Momenteel zijn er 32 clubs actief in het hoofdtoernooi van de Champions League. Niet alle clubs spelen tegen elkaar, maar de stand geldt wel voor alle teams. Iedere club treft acht verschillende tegenstanders in vier uit- en vier thuiswedstrijden. De wedstrijden worden op basis van sterkte - plek op de clubcoëfficiëntenlijst - bepaald. De beste acht teams plaatsen zich voor de achtste finales, de clubs die op plek 9 tot en met 24 eindigen vechten daarvoor nog een tussenronde uit.

De UEFA wilde een format waarin er via de achterdeur alsnog Champions League-voetbal kon worden afgedwongen. Twee teams die zich niet via de eigen competitie plaatsten, maar wel hoog op de clubcoëfficiëntenlijst staan, zouden dan alsnog mee kunnen doen aan het belangrijkste toernooi van Europa. Die plannen gaan dus niet door.

Die twee plekken worden nu ingevuld door de twee landen die het seizoen voor het hoofdtoernooi het best hebben gepresteerd in Europa. Dit seizoen zou dat dus betekenen dat Engeland en Nederland een extra ticket voor de Champions League zouden ontvangen vanwege hun geweldige Europese avonturen.