<
>

Erop of eronder: degradatiekraker Sparta - PEC onder hoogspanning

De wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en PEC Zwolle is dé degradatiekraker van de een-na laatste speelronde. Het is het duel tussen de nummer 16 en 18 van de Eredivisie. Dat de belangen groot zijn, spreekt voor zich. Er is één opvallend gegeven: drie spelers van Sparta waren in het verleden actief bij PEC. Ook technisch directeur Gerard Nijkamp heeft een verleden in Zwolle. Gaat dit de Rotterdammers helpen om PEC Zwolle over de knie te leggen?

Verlies
Als PEC Zwolle verliest is de club officieel gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Bij winst is er nog een miraculeuze ontsnapping mogelijk. Dan moeten de Zwollenaren in de laatste thuiswedstrijd tegen PSV een resultaat boeken. Sparta heeft twee punten meer.

"Deze wedstrijd is echt next-level. Vergelijkbaar met een play-off finale, alleen nu is het wel of niet degraderen", aldus Sparta-trainer Maurice Steijn. Omdat de Rotterdammers een beter doelsaldo hebben dan Willem II, is Sparta met de huidige stand veroordeeld tot de play-offs om promotie/degradatie. De Rotterdammers hebben dus een licht voordeel, maar dit zegt niet alles. Zeker nu alle ploegen onderin punten pakken.

Sparta speelde tegen FC Groningen met drie oud-Zwolle-spelers in de basis: Vito van Crooij, Younes Namli en Lennart Thy."Natuurlijk wil ik ons als club en PEC daar beneden niet zien staan, maar morgen is de eerste finale en dan maakt het mij niet uit tegenover wie we staan", zegt de Duitse spits Thy. Het zijn alle drie belangrijke pionnen in de aanval voor Sparta. Zo maakte Van Crooij in de laatste minuut een vrije trap tegen AZ om een punt binnen te slepen. Een van de redenen voor deze enclave van oud-Zwolle-spelers is technisch directeur Gerard Nijkamp. Hij bekleedde deze functie al eerder in Zwolle, waar hij zeven jaar actief was.

"Ik hoopte ten tijden van mijn aanstelling - bij mijn nieuwe werkgever Sparta - al dat beide clubs voor deze wedstrijd veilig zouden zijn, dat is dus niet het geval. PEC zit nog steeds in mijn hart.", aldus Nijkamp die in Zwolle dus al bekend raakte met de kwaliteiten van het drietal.

Schreuder
Zwolle heeft de positieve resultaten van na de winter voor een groot deel te danken aan Dick Schreuder, die in november het roer overnam van Art Langeler. Voor de winterstop leek Zwolle al zo goed als gedegradeerd. Het feit dat de club nog in de race is om lijfsbehoud, is al een prestatie op zich.

"We maken een goede ontwikkeling door, maar dat moet wel gepaard gaan met meer punten dan tot nog toe behaald. De verbetering is duidelijk zichtbaar, maar daar kopen we niks voor", gaf Schreuder na het gelijkspel tegen FC Utrecht aan. De hoofdtrainer heeft als enige bij Zwolle een verleden bij Sparta. Hij was in het seizoen 1993/94 actief als speler. Dit zal geen voordeel opleveren voor de Zwollenaren, maar de nieuwe speelwijze die Schreuder heeft doorgevoerd, heeft al genoeg voordelen met zich meegebracht.

Sparta Rotterdam – PEC Zwolle is woensdag vanaf 20:00 uur live te zien op ESPN Watch en tijdens het schakelprogramma op ESPN.