<
>

Finaleplaats voor Van Bronckhorst: ''Geen woorden voor hoe ik me voel''

Rangers FC heeft donderdagavond voor een stunt gezorgd door RB Leipzig uit te schakelen in de halve finales van de Europa League. In het eigen Ibrox Stadium werd het 3-1 voor de Schotse formatie. Door de zege staat Rangers nu in de finale van de Europa League. Bij Rangers staat de Nederlander Giovanni van Bronckhorst aan het roer en de trainer is uiteraard beretrots op zijn team.

''Ik heb geen woorden voor hoe ik me nu voel. Het was een geweldige avond. Voor de wedstrijd zeiden we tegen elkaar dat we er alles aan gingen doen om de finale te bereiken. Ik denk dat de spelers en de toeschouwers geweldig waren vanavond. Er hing hier een sfeer die nodig was om deze tegenstander te verslaan. Je kan geen beter script schrijven dan dit. We zijn allemaal heel trots dat we de finale hebben bereikt. We hebben op Jimmy geproost na de overwinning geproost,'' aldus Van Bronckhorst, die daarmee doelt op de recent overleden materiaal- en clubman Jimmy Bell.

Van Bronckhorst is vanaf november trainer bij de Rangers en had bij zijn aanstelling niet verwacht dat hij de finale van de Europa League ging halen met zijn ploeg.

''Nee daar heb ik niet aan gedacht. De eerste wedstrijd van mij hier als trainer was in de Europa League tegen Sparta Praag (2-0, red.). We wisten dat we zouden overwinteren bij een overwinning en dat was toen het enige waar we aan dachten. Ik denk dat onze kracht ligt in dat we elke tegenstander, elke wedstrijd op zichzelf hebben benaderd. Ik ben heel trots op de prestatie tot nu, er zijn maar weinig spelers die een finale spelen in hun leven. Ik heb het geluk gehad dat ik er twee speelde. Een met FC Barcelona in de Champions League en een met het Nederlands elftal in Zuid-Afrika. Als je eenmaal in de finale staat wil je hem ook winnen.''

Rangers en Van Bronckhorst schakelden onderweg ploegen met een behoorlijke reputatie uit. Zo verloor niet alleen het sterke RB Leipzig van de Schotse formatie, ook SC Braga en natuurlijk Borussia Dortmund verloren van Rangers, dat in 2015/2016 nog op het tweede niveau van Schotland speelde na een faillissement.

''Het is opmerkelijk wat we hebben bereikt. Ik ben heel trots op de spelers. Om van een Europese grootmachten als Dortmund en Leipzig te winnen is heel knap. We hebben echt goede dingen laten zien. We hebben heel hard gewerkt en altijd geloofd dat we de finale konden halen. Daarom staan we nu ook in de finale. We gaan ervan genieten, maar we gaan er ook alles aan doen om hem te winnen.''

In de competitie is de landstitel uit zicht. Die lijkt naar aartsrivaal Celtic te gaan. Maar Europa League-winst levert een plaats in de Champions League op. Een absolute hoofdprijs voor Rangers en Van Bronckhorst.