<
>

Nederland stevig in het coëfficiëntenzadel dankzij finaleplaats Feyenoord

Feyenoord heeft met het behalen van de finale van de Conference League goede zaken gedaan voor het Nederlandse voetbal. De Rotterdammers hebben na de halve finales tegen Olympique Marseille 0,400 punt verdiend, waarmee Nederland op de virtuele coëfficiëntenranglijst wegloopt bij Portugal en langzaam richting Frankrijk kruipt.

De formatie van trainer Arne Slot heeft dit seizoen de meeste punten verzameld van heel Europa, zelfs meer dan Champions League-finalisten Liverpool en Real Madrid. Dat heeft ermee te maken dat Feyenoord al in juli in de voorrondes moest beginnen en omdat een overwinning in de Conference League net zo veel punten oplevert als in de Champions League.

IJzersterk seizoen

Nederland draait sowieso een ijzersterk seizoen, doordat ook Ajax (bovendien alles gewonnen in groepsfase Champions League), PSV, AZ en Vitesse te wisten overwinteren. Alleen Engeland doet het beter.

Op dit moment heeft Nederland recht op twee Champions League-tickets in de Eredivisie: de kampioen plaatst zich voor de groepsfase en de nummer twee moet de voorronde in. Dat blijft ook komend seizoen zo, ook dan begint Nederland nog als nummer zeven van de coëficiëntenranglijst aan het nieuwe Europese seizoen.

Maar na volgend seizoen vervallen de dramatische resultaten van het Europese seizoen 2017/2018 (er wordt een puntentotaal berekend over een periode van de laatste vijf seizoenen), waardoor Nederland een sprong op de ranglijst zal maken. Portugal zakt dan een plaats, waardoor Nederland vanaf het seizoen 2022/2023 een extra ticket voor de Champions League krijgt. De nummer één en twee van de eredivisie verdienen dan een plek in de groepsfase en de nummer drie gaat de voorronde in.

Virtuele stand:

5. Frankrijk: 48.581
6. Nederland: 46.400
7. Portugal: 43.716

Komend seizoen kan bovendien de jacht op nummer vijf Frankrijk worden ingezet. Die achterstand is nu 2,181 punten, maar Feyenoord heeft nog een finale te spelen waar 0,600 punten op te halen zijn. De vijfde plek op de coëficiëntenranglijst verandert niet het aantal CL-tickets, maar zorg wel voor een extra Europa League-ticket.

Verdeling tickets:

Plek 1 t/m 4: 4 tickets groepsfase CL, 2 tickets play-offs EL, 1 ticket voorronde CFL
Plek 5: 2 CL, 1 voorronde CL, 2 play-offs EL, 1 voorronde CFL
Plek 6: 2 CL, 1 voorronde CL, 1 play-offs EL, 2 voorronde CFL
Plek 7 t/m 10: 1 CL-ticket, 1 voorronde CL, 1 voorronde EL, 2 voorronde CFL