<
>

UEFA: Schorsing Rusland houdt stand, gevolgen voor Oranjevrouwen

Pro Shots

De Oranjevrouwen spelen op het EK voetbal in Engeland komende zomer in de groepsfase niet tegen Rusland, maar tegen Portugal. De UEFA heeft bekend gemaakt dat het de schorsing van de Russische voetbalbond in stand houdt. Portugal werd door Rusland uitgeschakeld in de play-offs en mag nu alsnog meedoen. Russische teams mogen komend seizoen ook niet meedoen aan Europese toernooien bij zowel de mannen als de vrouwen.

De Russische ploegen zijn eveneens uitgesloten van deelname aan de Nations League, het EK voor spelers onder 21 jaar, de kwalificatie voor het WK voor vrouwen en alle jeugd- en zaalvoetbaltoernooien. Het Russische EK-bid voor 2028 of 2032 is ook door de UEFA stopgezet.

De UEFA schorste de Russische bond eerder dit jaar vanwege de invasie in Oekraïne. Rusland viel haar buurland op 24 februari binnen en bezet nog steeds delen in het oosten van het land.

Over Belarus, een bondgenoot van Rusland, is niets bekendgemaakt. De UEFA oordeelde in februari dat Belarus alle thuiswedstrijden op neutraal terrein moet spelen. De Oranjevrouwen weigerden begin april tegen Belarus aan te treden voor de WK-kwalificatie, vanwege de oorlog in Oekraïne. Het is dus nog niet bekend wat er met de uitslag van die wedstrijd gebeurt.