<
>

Zorgen na hoofdblessure Veerman: "Anderen moeten zich verantwoordelijk voelen"

“Ik vroeg aan Daley Blind wie de 1-0 nou had gemaakt, want ik zou niet weten hoe die erin is gegaan”, zei Joey Veerman na de gewonnen bekerfinale tegen Ajax. Tijdens de wedstrijd viel Veerman keihard op de grond, maar leek er weinig aan de hand. Later bleek hij een groot deel van de eerste helft compleet vergeten te zijn.

Ondanks de pijn en het verloren geheugen, vroeg Veerman niet om een wissel. “Ja ik wilde natuurlijk niet gewisseld worden.”

Ook Michel Vlap, die vrijdagavond in botsing kwam met Sparta-verdediger Bart Vriends, ging gewoon weer verder na een hoofdblessure. "Ik ga er niet af hoor, zeker niet. Ik ga gewoon door", zei Vlap na de 2-0 zege van FC Twente.

Zeer onverstandig, meent KNVB-bondsarts Edwin Goedhart.

Awareness creëren

“Als je als speler een hersenschudding hebt, is één van de kenmerken juist dat je jouw eigen situatie niet goed kan inschatten”, zegt Goedhart. De keuze die de artsen tijdens de wedstrijd moeten maken, wordt heel lastig gemaakt. Juist omdat spelers weinig bewust zijn van de ernst van een hoofdblessure.

Goedhart richt zich daarom tot de spelers. “De awareness van voetballers kan en moet beter. Dat kunnen we onszelf aanrekenen. We moeten spelers ervan bewustmaken dat een hersenschudding niet zomaar iets is waarmee je door kan spelen. Anderen op het veld moeten zich ook wat verantwoordelijker voelen. Wees er alert op.”

Testcase op Nederlandse velden

Vincent Gouttebarge, hoofd medische dienst van spelersvakbond FIFPro, wijst niet alleen naar de awareness van spelers. “Ook artsen moeten onder de beste omstandigheden kunnen werken. Zij werken onder enorme druk. Daarom is het zo goed dat er sinds vorig jaar een testcase is gestart dat teams een extra wissel krijgen bij hoofdblessures.”

Tot nu toe wordt die extra wissel bij een hoofdblessure maar zelden gebruikt. Sinds februari 2021 is de testcase in werking. Onder anderen FC Utrecht, PSV en Vitesse hebben het nodig gehad. PSV heeft het afgelopen zondag uiteindelijk niet toegepast nadat Veerman keihard op de grond neerkwam.

Meer tijd voor doctoren tijdens de wedstrijd

Naast deze nieuwe regel, is er de roep van de FIFPro en Gouttebarge om nog een testcase door te voeren. Artsen moeten meer tijd krijgen wanneer er sprake kan zijn van een hersenschudding. “Als artsen tien minuten de tijd krijgen in plaats van de drie minuten die ze nu hebben, kunnen zij met behulp van de beelden rustig kijken naar de oorzaak en de ernst van de blessure. In die tussentijd kan er een tijdelijke wissel plaatsvinden, zodat er alsnog elf tegen elf gespeeld kan worden.”

Die tien minuten-regel zou voor Goedhart, die al meer dan 20 jaar in het vak zit, niet per se hoeven. “Drie minuten is voor mij wel genoeg. In de drie minuten die we nu hebben als arts kan je paar dingen even rustig checken. Hoe is het met het geheugen? Hoe staat het met de klachten? Heb je hoofdpijn? Hoe is het met je zicht?”

Goedhart spreekt uit ervaring: “De beste manier om een speler er vanaf te halen, is niet aan de hand van videobeelden maar door de beslissing van de dokter zelf. Meer tijd kan natuurlijk nooit kwaad maar die nieuwe regel zou nog steeds niet alle situaties oplossen. Test het maar eens.”

Lange termijn problemen

Wat er met Veerman gebeurde afgelopen weekend, gaat dus niet met een bepaalde regel opgelost worden. Het blijft opletten, niet alleen voor de speler die een hoofdblessure oploopt maar ook voor medespelers. “Als je al eens een tik hebt gekregen en je brein werkt dan niet meer zoals het hoort ben je daarna wel extra kwetsbaar als er weer een tik komt,” zegt Goedhart.

Ook Gouttebarge bevestigt de schade op lange termijn. “Een voetballer die één of meerdere keren een hoofdblessure heeft gehad, heeft in de toekomst een verhoogd risico op psychische klachten en neurologische aandoeningen.”

"De oplossing die alle risico’s en twijfelgevallen wegneemt bestaat niet,” sluit Goedhart af.