<
>

Tadić bovenaan de MVP-lijst: de onnavolgbare cijfers in de Eredivisie

Dušan Tadić is door zijn assist tegen Vitesse samen met Dirk Kuijt de meest waardevolle speler van deze eeuw. In de acht seizoenen die de Servische doelpuntenmachine in de Eredivisie te bewonderen is, is hij betrokken bij 225 doelpunten. Niet alleen qua productie is de linksbuiten dé absolute leider van Nederland. De cijfers laten zien dat hij op meerdere vlakken onnavolgbaar is.

Dušan Tadić verlaat in 2010 zijn thuisland door FK Vojvodina Novi Sad te verruilen voor FC Groningen. In zijn eerste seizoen drukt hij meteen zijn stempel door de meeste assists (18) in de competitie te geven en daarbij zeven keer te scoren. In 2012 neemt FC Twente hem over voor 5,5 miljoen euro en zet hij de ingezette lijn vrolijk door. In vier seizoenen op de Nederlandse velden komt de Servier tot 42 doelpunten en 57 assists in 134 competitiewedstrijden. Southampton neemt de succesvolle aanvaller over in 2014 voor veertien miljoen euro, waar hij grote successen afwisselt met ietwat mindere prestaties.

‘Beste aankoop ooit van Ajax’

In het seizoen ‘18/’19 oppert toenmalig assistent en toekomstig hoofdtrainer Alfred Schreuder samen met hoofdscout Henk Veldmate om Dušan Tadić terug naar Nederland te halen. Ex-directeur voetbalzaken Marc Overmars handelt ‘snel’ en haalt hem voor een recordbedrag van 17,1 miljoen euro naar Ajax. De Serviër gaat door het salarisplafond en wordt gezien als de opvolger van Hakim Ziyech. Niets is minder waar. Beiden groeien uit tot een van de sterspelers in het seizoen dat de Eredivisie en TOTO KNVB-beker wordt gewonnen en een memorabele Champions League-campagne wordt afgelegd. Met 28 doelpunten wordt de linksbuiten topscorer van de Eredivisie en laat hij dertien keer een ploeggenoot de gevierde man zijn.

* Seizoen niet afgemaakt door corona

Tadić wordt door Schreuder als ‘een van de beste aankopen ooit in de clubhistorie van Ajax’ benoemd. Kijkende naar de cijfers dan is dat niet gek. Zijn prestaties op het veld staan buiten kijf, maar ook buiten het veld heeft de leider van het elftal een belangrijke rol in het begeleiden van jonge spelers. Zowel vóór het oog van iedereen- zoals bij Sergiño Dest in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen- als achter de schermen.

Onnavolgbaar in eigen competitie

Ook dit seizoen is Tadić niet alleen aanvoerder van Ajax, maar ook van vele ranglijsten in de Eredivisie. Waar in Engeland hij de ‘Silent Genius’ wordt genoemd, is er in Nederland weinig stils aan. Op vele vlakken is de topfitte aanvaller onnavolgbaar. In de competitie is hij met dertien doelpunten en negentien assists dé most valuable player van dit seizoen. Op de topscorerslijst staat de Serviër achtste en wat betreft assists kunnen alleen Cody Gakpo (13 assists), Jesper Karlsson (12), Joey Veerman, Steven Berghuis (beiden11) en Owen Wijndal (10) de assistkoning enigszins bijbenen.

Sinds de millenniumwisseling lukt het vier spelers om achttien assists óf meer te geven in één seizoen. Luciano Narsingh, die in het seizoen 11/12 bij sc Heerenveen- en later ook bij PSV- heel veel doelpunten voorbereidt, leidt het klassement. Uğur Yıldırım staat op gelijke hoogte met Dušan Tadić (19) en Dirk Kuijt (18) maakt het rijtje compleet.

Mede door de zeer succesvolle terugkeer naar Nederland is Tadić ver geklommen op de MVP-ranking van de Eredivisie. Na zijn assist tegen Vitesse staat de nummer tien van Ajax op gelijke hoogte met Dirk Kuijt. Waar Kuijt voornamelijk als eindstation zeer succesvol is bij FC Utrecht en Feyenoord, is Tadić een combinatie van beide. Niemand in de Eredivisie geeft na 1 januari 2000 zoveel assists als hij. Alleen Hakim Ziyech komt met 87 assists in de buurt.

Kenmerkend voor zijn speelstijl is zijn oersterke lichaam, waarmee hij de bal afschermt en de tegenstander gebruikt om te draaien. Op snelheid heeft de buitenspeler wat ingeleverd, maar in een één’-tegen-één is hij nog steeds uiterst effectief. Met zijn schaar als handelsmerk maakt hij het iedere rechtsback lastig en zoekt hij door de lucht of over de grond de Ajacieden in de zestienmeter. Dit seizoen verstuurt de captain al 403 passes richting het vijandelijke strafschopgebied. In dat lijstje staan Jesper Karlsson (303 passes), Orkun Kökçü (285), Adam Maher (282) en Joey Veerman (260) allemaal op gepaste afstand.

* Cijfers zijn van ná de wedstrijd tegen Vitesse

Als je kijkt wat die passes opleveren is duidelijk dat ook hier Tadić weer met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Met een verschil van maar liefst 40 gecreëerde kansen is het verschil enorm met andere Eredivisiespelers. In de bovenstaande tabel zitten de standaard situaties erbij. Zonder de dode spelmomenten komt de Serviër op 103 en verdwijnen Kökçü en Wittek uit de top vijf. Collega Steven Berghuis (63 gecreëerde kansen) Luis Sinisterra (60), Mario Götze (56) en Vitesse-rechtsback Eli Dasa (54) maken het lijstje compleet.

Door zijn prestaties en mentaliteit is Tadić enorm geliefd bij de supporters. Zijn contract loopt nog door tot en met de zomer van 2024. Van slijtage is geen sprake, want hij speelt al 126 wedstrijden op rij in de Eredivisie speelt. Daarnaast is de spelbepaler nog steeds vrijwel wekelijks beslissend voor de Amsterdammers. Het is in ieder geval een kwestie van tijd voordat Dušan Tadić de enige MVP van de Eredivisie in de 21e eeuw wordt.