<
>

Ajax Vrouwen maakt favorietenrol waar in bekerfinale

De finale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen tussen de vrouwenploeg van PSV en Ajax was er opnieuw eentje om van te smullen. Een wedstrijd die met name in de tweede helft volledig open lag, leverde uiteindelijk Ajax op als bekerwinnaar. De ploeg uit de hoofdstad won met 1-2 in het Nijmeegse Goffertstadion en pakte de vijfde beker in de clubhistorie.

Na 25 minuten angstig spelen werd de spanning van beide ploegen afgeschud toen Ajax steeds verder naar voren drong. Romée Leuchter was namens de ploeg van vertrekkend trainer Danny Schenkel het dichtst bij een treffer. De oud-speelster van PSV slaagde er niet in om Lisan Alkemade, die de wedstrijden namens de Eindhovenaren speelt in de beker, in verschillende instanties te verschalken. PSV moest het hebben van succesvolle uitbraken. Via Naomi Pattiwael en Esmee Brugts probeerde de ploeg van Rick de Rooij een gaatje te vinden in de Amsterdamse defensie, maar Regina van Eijk stond goed op haar post.

Tweede Paasdag
Net als een dag eerder kwam Ajax in de bekerfinale op voorsprong. Victoria Pelova speelde Chasity Grant aan in de spits en met een simpele footroll speelde ze Nadine Noordam aan op rand zestienmetergebied. Met een droge knal in de lange hoek verschalkte de middenvelder na 39 minuten Alkemade: 1-0. Ajax kreeg vervolgens mogelijkheden om de score nog voor rust te verdubbelen, maar faalde daarin. Na twee eerdere overwinningen en een gelijkspel dit seizoen tegen PSV bleek Ajax, dat kans op de landstitel, in de eerste helft iets beter dan de Eindhovense formatie. Wat dat betreft was Tweede Paasdag een kopie van Eerste Paasdag.

In tegenstelling tot een dag eerder werd het duel na rust niet in twee minuten gekanteld. PSV was wel veel sterker, had een grotere aanvalsdrang en kwam steeds vaker in de buurt van Van Eijk. Toch bleek de rots in de branding van Ajax een niet te passeren station in de Ajax-defensie. Chasity Grant kreeg na 66 minuten een goede mogelijkheid om Ajax nog verder in het zadel te helpen naar de vijfde beker in de clubhistorie, maar poeierde snoeihard op de deklat. PSV, dat vorig seizoen de beker won ten koste van ADO, kakte na 25 minuten na rust verder in.

Winnende Leuchter
Na een dubbele wissel van De Rooij na 72 minuten pakte meteen goed uit. Anika Rodriguez was Jonna van de Velde veel te slim af bij de cornervlag, ging er met de bal vandaar en gaf deze vervolgens hard en laag voor. Van dichtbij schoot de Deense Amalie Thestrup hard de gelijkmaker binnen: 1-1. Lang konden de Eindhovenaren niet genieten van die voorsprong. Twee minuten later was het Pelova die alle ruimte kreeg om de bal goed voor te geven. Leuchter, die voor rust zo veel kansen liet liggen, kopte vervolgens knap de 1-2 binnen tegen haar oude ploeg.