<
>

Waarom Ajax een veldslag om de bal verloor van PSV

De bekerfinale tussen PSV en Ajax gaat de boeken in als een krachtmeting tussen bloeddorstige gladiatoren. Scheidsrechter Danny Makkelie floot in totaal 31 keer voor een overtreding. Een krankzinnig hoog aantal in de geschiedenis van de TOTO KNVB Beker.

De Eindhovenaren zetten met 17 overtredingen een seizoensrecord neer, terwijl Ajax met 14 overtredingen in slechts één competitieduel dit seizoen meer overtredingen maakt. Dat het kaartentotaal na afloop op slechts vijf staat, mag gerust een klein wonder heten.

Normaliter tackelen PSV-spelers dit seizoen iets meer dan 17 keer per wedstrijd, maar tegen de Amsterdammers zetten de spelers van Roger Schmidt liefst 34 keer een tackle in. Met rendement, dat wel. Het zijn met name de middenvelders van PSV plus ‘rechtsbuiten’ Joey Veerman die de bal het meest veroveren, daar waar Ajax doorgaans de bal amper verspeelt op het middenveld. Ibrahim Sangaré is na afloop van de wedstrijd een van de meest geprezen namen. Dat komt vooral door zijn twaalf balveroveringen. De Ivoriaan verovert vier keer vaker de bal dan welke andere speler dan ook. Analist Arnold Bruggink was vooraf al lovend over de middenvelder.

PSV omarmt de lange bal
Afwachten of Ajax ook tegen PSV de kunst van het vroeg druk zetten beheerst, is voor Schmidt vooraf geen optie. PSV speelt opvallend snel en vaak de lange bal in de finale. 14,6 procent van alle 398 Eindhovense passes in de finale gaat diep. In de Eredivisie is dat gemiddeld 9 procent.

Doordat PSV deze directe aanpak hanteert, spelen ook de Amsterdammers de bal vaker diep dan Erik ten Hag lief is. Ajax kiest relatief 51 procent vaker voor de lange bal dan normaal. Een toename waar Schmidt vooraf blind voor zou hebben getekend.

Duelkracht PSV

De keuze om de beuk erin te gooien en met lange ballen te smijten levert een veldslag om de bal op. In totaal vinden er 151 persoonlijke duels plaats, waarvan de PSV’ers 81 winnen. In een gemiddeld Eredivisieduel hoeft Ajax slechts 99 duels uit te vechten, nog geen tweederde van het totaal in de finale.

Waar de Amsterdammers doorgaans vanwege hun technische bagage 55,5 procent van deze duels winnen, is dat in de finale wel anders. Ajax blijft in de finale steken op een winstpercentage van slechts 46,3 procent.

Zuivere speeltijd
Dat de finale wordt ontsierd door overtredingen, opstootjes en gezever heeft zo zijn effect op de speeltijd. Van de 51 minuten in de eerste helft rolt de bal slechts 25 minuten. In die zuivere speeltijd noteert PSV voor rust zeven balcontacten in het zestienmetergebied van de Amsterdammers. Ajax heeft er drie meer. In de tweede helft komt Ajax tot één schot op doel. Het schot van aanvoerder Dusan Tadic spat uiteen op de paal.

Mario Götze, die zondagavond zijn vijftiende prijs in de prijzenkast zet, speelde een dijk van een wedstrijd. De 29-jarige Duitser is de PSV-speler met de meeste geslaagde passes (31), succesvolle dribbels (4) en gewonnen duels (12). Opvallend is dat Götze ook de PSV’er is die de meeste duels (25) aangaat. De Duitser vervult als ‘10’ een opvallend belangrijke rol in het meeverdedigen.

Door het aanhoudende loop- en duelwerk van Götze speelt controleur Edson Álvarez een bijzonder kleine rol in het positiespel van Ajax. De Mexicaan komt in 72 minuten speeltijd tot slechts 38 verstuurde passes. Een schril contrast met het gemiddelde van 62 passes dat hij in de Eredivisie dit seizoen haalt als verbinder tussen verdediging en middenveld.

Geen bal voor Brobbey
In de voorste linie bij Ajax weet PSV de rol van de centrale man te beperken tot een minimum. In de volle 90 minuten en ruim 12 minuten extra tijd komt spits Brian Brobbey slechts 27 keer aan de bal, waaronder 11 keer balverlies.

De aansluiting met de spits verloopt vanuit het Ajax-middenveld niet goed. Brobbey moet geïsoleerd zijn duels uitvechten, waardoor hij er maar 5 van de 13 wint. Mede daardoor is de jonge Ajax-spits - buiten zijn afgekeurde goal - maar bij één doelpoging betrokken in de gehele finale.

Bruma kan het beslissen
Als Bruma het vizier op scherper had staan, was het duel in een veel grotere uitslag geëindigd. Soms speelt de Ajax-defensie met vijftig meter in de rug, waar de Portugees wel raad mee weet. Desondanks scoort de Portugees niet. Zijn schoten treffen allemaal geen doel, waardoor PSV in totaal maar driemaal een schot tussen de palen noteert.