<
>

Vrouwen bekerfinale spotlight voor talent

ANP / Jeroen Putmans

Vorig jaar besliste Joëlle Smits de bekerfinale in Eindhovens voordeel met de enige treffer. Na het seizoen maakte zij de overstap naar de Duitse topploeg Vfl Wolfsburg. Ook andere doelpuntenmakers maakten mooie transfers na het scoren in bekerfinales. Dit seizoen kunnen Oranje-internationals Esmee Brugts en Chasity Grant het verschil maken voor hun clubs en daarmee mogelijk een buitenlands avontuur verdienen.

PSV’er Brugts heeft eerder aangegeven te dromen van het buitenland. De afgelopen finales is gebleken dat scoren in de bekerfinale een pre op je CV is voor internationale clubs. In de kwartfinale tegen Feyenoord pikte de technische aanvaller al een goal mee en ook in de interland tegen Cyprus was de achttienjarige Brugts trefzeker. “Ze wordt een ster. Ze heeft echt alles”, zei ESPN-analist Leonne Stentler voor de oefeninterland van de Oranjevrouwen tegen Zuid-Afrika. Haar jeugdtrainer bij FC Binnenmaas gaf in de voorbeschouwing aan dat Brugts vaker voor eigen succes mag gaan. Mocht dit lukken tegen Ajax, dan lonkt een internationale overstap.

In 2019 won Ajax de beker met doelpuntenmaker Linda Bakker, momenteel speelster van Valencia. Ook Stefanie van der Gragt en Inessa Kaagman beleefden internationale avonturen na goals in de Nederlandse bekerfinale van het jaar daarvoor. Iets waar Grant ongetwijfeld van droomt. De 22-jarige buitenspeler scoorde de winnende treffer in de halve finale tegen Excelsior.

Ajacied Grant werd in februari Oranje-international op het Tournoi de France, een droom die in vervulling ging, gaf ze na de wedstrijd aan voor de camera van ESPN. Als international ben je in beeld bij de scouts en met een goal in de bekerfinale kan zij zich verder in de kijker spelen van internationale clubs.

Vorig seizoen wonnen de vrouwen van PSV voor het eerst de beker. De Ajax vrouwen wonnen de beker vier keer. Lizzy van der Helm leidt maandag voor het eerst een bekerfinale. Wie er na haar fluitsingaal in het Goffertstadion in Nijmegen op het scorebord staan, kunnen gezien het verleden alvast hun koffers voor een avontuur in het buitenland gaan inpakken.

De vrouwen bekerfinale tussen PSV en Ajax is maandagmiddag LIVE te zien vanaf 14.00 uur op ESPN.