<
>

Europese tickets Eredivisie: alleen Feyenoord profiteert bij winst Conference League

Ruben Commandeur

Als Feyenoord dit seizoen de Conference League weet te winnen, profiteert alleen de Rotterdamse club bij de verdeling van de Europese tickets voor het volgende seizoen. Dat bevestigt de KNVB. Feyenoord hoeft in dat geval geen kwalificatieronde te spelen voor de Europa League, maar belandt dan direct in de groepsfase. Het startbewijs dat ze zouden verdienen via de stand in de Eredivisie komt dan te vervallen.

De nummer drie van de Eredivisie krijgt, als bekerwinnaar PSV tweede blijft, aan het einde van het seizoen het 'bekerticket' van PSV, dat zelf de derde voorronde van de Champions League mag spelen. Als Feyenoord derde eindigt en de Conference League wint, is het niet zo dat het startbewijs van de bekerwinnaar doorschuift naar de nummer vier.

Verdeling Europese startbewijzen

De nummer vier gaat de derde voorronde van de Conference League spelen en de nummers vijf tot en met acht doen mee aan de play-offs en strijden voor een ticket om te starten in de tweede voorronde van de Conference League. Hierdoor krijg je de volgende verdeling:

Nummer acht van de Eredivisie zal het over twee wedstrijden opnemen tegen de ploeg die vijfde is geëindigd. Nummer zeven neemt het in een dubbele confrontatie op tegen nummer zes. De clubs die in het reguliere seizoen hoger zijn geëindigd spelen eerst uit en dan thuis, waardoor zij het ‘thuisvoordeel’ hebben. De winnaars van beide duels treffen elkaar in de finale, die ook uit twee wedstrijden bestaat.

Er is nog één scenario dat aangestipt moet worden. Er is een minieme kans dat Feyenoord in de competitie als vijfde eindigt én de Conference League wint. In dat geval is het nog onduidelijk wat er gebeurt met het ticket voor de play-off-winnaar. De KNVB is nog altijd in gesprek met de UEFA hierover.

De finale van de Conference League wordt gespeeld op 25 mei, terwijl de halve finales van de play-offs om Europees voetbal 19 en 22 mei worden afgewerkt. De finale vindt plaats op 26 en 29 mei. Hierdoor zou het kunnen zijn dat de finale van de play-offs niet gespeeld hoeft te worden, omdat er geen extra ticket beschikbaar komt voor Nederland.