<
>

Extra transferwindow Rusland en Oekraïne: wat heeft het opgeleverd?

Pro Shots / SIPA USA

Nu de extra transferwindow in Rusland en Oekraïne is gesloten zijn 93 spelers vertrokken uit de twee landen die al sinds februari in oorlog zijn. Tot 7 april hadden clubs de kans spelers transfervrij over te nemen uit de Russische en Oekraïense Premier Liga. Terwijl in Rusland de competitie ‘gewoon’ doorgaat, zijn alle contracten van voetballers spelend in Oekraïne opgeschort tot 30 juni.

Het is dan ook geen verrassing dat de meeste vertrokken spelers uit Oekraïne komen (65). Uit Rusland zijn aanzienlijk minder spelers vertrokken (28). Polen (13) en Brazilië (11) verwelkomde de meeste spelers uit het oorlogsgebied.

Veel bekende namen bleven

Veel bekende namen zijn hun club trouw gebleven ondanks de oorlog. Zo blijft Malcom, die in 2019 nog voor 40 miljoen euro overkwam van Barcelona, bij Zenit Sint-Petersburg. Nederlanders Quincy Promes en Gyrano Kerk blijven ook werkzaam in Rusland.

Ook oud-Ajacieden Lassina Traoré en David Neres hebben nog geen nieuwe nieuwe club gevonden. David Neres tekende op 14 januari bij Shaktar Donetsk, maar speelde mede door de oorlog in het land nog geen wedstrijd.

Vertrokken spelers

Een andere Braziliaan van Shaktar, Tetê, heeft de club wel verlaten. De 22-jarige aanvaller gold als één van de meest waardevolle spelers van de Oekraïense competitie en is transfervrij overgenomen door het Lyon van hoofdtrainer Peter Bosz.

Feyenoord heeft het keepersprobleem dat ontstaan was door de blessure van Justin Bijlow opgelost door Valentin Cojocaru aan te trekken van SK Dnipro. De 26-jarige Roemeen kwam 18 maart transfervrij over van de Oekraïense club.

Nederlanders Jorrit Hendrix en Guus Til waren al weg bij hun club Spartak Moskou toen de oorlog uitbrak. De twee middenvelders zijn verhuurd aan Feyenoord en hebben een lopend contract bij Spartak tot juni 2024. Het is zeer de vraag of Til na dit seizoen terugkeert bij de Russische club. Hendrix is gehuurd tot de zomer van 2024 en dient dus zijn resterende Spartak-contract uit in Rotterdam.