<
>

Ten Hag treedt in de voetsporen van deze Nederlandse Premier League-coaches

ESPN

Erik ten Hag neemt volgend seizoen het roer over bij Manchester United en gaat dus aan de slag in de Premier League. Meerdere Nederlandse hoofdcoaches gingen hem voor. De een wat succesvoller dan de ander.

Louis van Gaal

Louis van Gaal ging Ten Hag niet alleen voor in de Premier League, maar ook bij Manchester United. Van Gaal won in zijn tweede seizoen bij United de FA Cup en dat was het hoogtepunt uit zijn tijd in Engeland. In de competitie werd LVG in zijn eerste seizoen namelijk vierde en in het seizoen daarna vijfde. Uiteindelijk kwam er na 103 wedstrijden een einde aan zijn tijd in Manchester.

Die periode was door verschillende zaken onrustig te noemen. Zo kwam Van Gaal meerdere keren in conflict met de Engelse pers en was hij het meermaals niet eens met beslissingen van de clubleiding. Zo had hij kritiek op het feit dat er teveel aan geld gedacht werd in plaats van de voorbereiding op een nieuw seizoen. Van Gaal zei destijds: "We moeten ons op het nieuwe seizoen voorbereiden en wanneer je commerciële verplichtingen hebt onder slechte omstandigheden, dan is dat slecht voor de voorbereiding." Ook langs het veld liet Van Gaal het duidelijk merken als hij het niet eens was met de beslissingen van de arbitrage. Zo liet hij zich in een duel met Arsenal na een gegeven vrije trap naast de vierde man vallen om aan te geven dat hij het geen overtreding vond.

De bondscoach van Nederland adviseerde Ten Hag onlangs nog om voor een voetbalclub te kiezen en niet voor een commerciële club. Hiermee doelt hij onder meer op zijn eerdere ervaring met de club uit Manchester.

René Meulensteen

Iemand die ook geschiedenis heeft bij Manchester United, is René Meulensteen. Hij was tussen 2001 en 2006 trainer van het beloftenteam van United en werd daarna onder Sir Alex Ferguson techniektrainer van het eerste elftal. Later groeide hij uit tot de assitent van Ferguson met wie hij tot en met 2013 op de bank zat. Dat waren de hoogtijdagen van de club. Zo won Manchester United de Champions League, meerdere landskampioenschappen, het WK voor clubs, de League Cup en het Community Shield. In 2013 kondigde Ferguson zijn vertrek aan en het United-icoon werd opgevolgd door David Moyes. In zijn staf was geen plek voor Meulensteen en dus vertrok de Nederlander uit Manchester.

Hij vond in Fulham zijn nieuwe club. In 2013/14 werd hij de assistent van Martin Jol, maar die moest midden in het seizoen vertrekken. Zo kwam Meulensteen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in de Premier League. Hij bleef echter niet lang aan bij Fulham, want zijn periode als hoofdtrainer duurde slechts zeventien wedstrijden.

Martin Jol

Jol was zoals gezegd hoofdtrainer van Fulham. Hij had in de periode tussen 2011 en 2013 meer dan honderd wedstrijden de leiding, maar dit leidde niet tot successen. Na drie seizoenen kwam er daarom een einde aan zijn tijd bij de club. Zo eindigde zijn tweede periode in de Premier League. Tussen 2004 en 2007 was hij namelijk al eens de hoofdtrainer van Tottenham Hotspur. Bij die club kwam hij als een gewaardeerde coach tot bijna 150 wedstrijden. Hij pakte geen prijzen met de club, maar schopte het wel twee keer tot Europees voetbal.

Ruud Gullit

Ruud Gullit was als trainer actief bij twee teams in de Premier League. In het seizoen 1996/97 werd hij de coach van Chelsea. Hij bleef in die periode ook actief als speler en won als eerste buitenlandse trainer met Chelsea de FA Cup. Een seizoen later werd Gullit ondanks dat hij tweede stond met The Blues midden in het seizoen ontslagen bij de club uit Londen. Chelsea was op dat moment ook nog actief in twee bekertoernooien, maar voor Gullit bleef het als trainer dus alleen bij die ene FA Cup.

Na zijn ontslag bij Chelsea kon Gullit een seizoen later als trainer aan de bak bij Newcastle United. Ook daar hield hij het niet lang vol, want na één seizoen vertrok Gullit alweer uit Noordoost-Engeland.

Dick Advocaat

Dick Advocaat heeft veel clubs en landen achter zijn naam staan, maar toch streek hij pas in 2015 voor het eerst neer in de Premier League. Na een uitstapje als bondscoach van Servië besloot De Kleine Generaal om aan de slag te gaan bij degradatiekandidaat Sunderland. Net als Gullit begon ook Dick Advocaat goed aan zijn eerste avontuur in de Premier League. Magic Dick moest Sunderland op het hoogste niveau zien te houden en dat lukte hem. Hij stapte in toen de club zeventiende stond en eindigde op plek zestien, wat Sunderland dus in de Premier League hield. De Magie was echter van korte duur, want een seizoen later stapte Magic Dick alweer op. Na acht duels op rij niet te hebben gewonnen besloot Advocaat om zelf de stekker eruit te trekken.

Guus Hiddink

Guus Hiddink heeft twee korte periodes gekend in de Premier League. Tussen 2006 en 2010 was hij de bondscoach van Rusland, maar in 2009 mocht hij een uitstapje maken naar Chelsea. Hij stond daar 22 wedstrijden aan het roer om het team naar het einde van het seizoen te leiden. In die 22 duels won hij zestien keer, speelde hij vijf keer gelijk en verloor hij slechts één keer. In de Champions League leidde hij Chelsea langs Juventus en Liverpool, maar in de halve finale bleek Barcelona te sterk.

In 2015/16 ging Hiddink op voor zijn tweede periode bij The Blues. Het was wederom ook een korte tijd, want hij moest de ontslagen José Mourinho voor de rest van het seizoen vervangen. Hij wist Chelsea van de 15de naar de 10de plek te brengen. Dat was zijn laatste klus als clubtrainer.

Ronald Koeman

In 2014 vertrokken de broertjes Koeman naar Engeland voor een avontuur bij Southampton. Ronald als hoofdtrainer en Erwin als zijn assistent. Ronald deed het uitstekend als hoofdcoach, want hij loodste de club twee keer naar de voorronde van de Europa League. Uiteindelijk wist hij met Southampton één keer de groepsfase van de Europa League te bereiken, maar voordat die groepsfase aanbrak was Koeman al vertrokken. Hij maakte namelijk de overstap van Southampton naar Everton. Hij tekende een contract voor drie seizoenen bij The Toffees, maar werd na ruim een jaar al ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten.

Frank de Boer

De laatste Nederlandse coach die voor Ten Hag naar de Premier League vertrok was Frank de Boer. Hij leidde Ajax in Nederland vier keer naar het landskampioenschap, maar had het in het buitenland een stuk zwaarder. Na een mislukte periode bij Internazionale, waar hij na veertien duels al werd ontslagen, probeerde de trainer het in Engeland bij Crystal Palace. Maar ook hier kende de coach geen succes. Het noodlot sloeg bij Palace al na vier Premier League-wedstrijden toe. In die periode van 77 dagen wist zijn ploeg geen enkele keer te scoren en ook geen enkele keer te winnen in de Engelse competitie. Nog niet eerder werd een manager in de Premier League zo snel ontslagen als De Boer.

De Boer kende dus een erg ongelukkige tijd in de Premier League, ondanks zijn succes in Nederland. De trainer had in zijn tijd in Engeland een keer kritiek op Manchester United-aanvaller Marcus Rashford en dat viel niet in goede aard bij de toenmalig coach José Mourinho. De Portugese oefenmeester noemde De Boer naar aanleiding van die kritiek de slechtste manager ooit in de Premier League.