<
>

Koeman na WK in Qatar bondscoach Oranje

Pro Shots

Vanaf 1 januari 2023 begint Ronald Koeman aan zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands elftal. De trainer is akkoord met de KNVB om Louis van Gaal op te volgen na het WK in Qatar. De KNVB meldt dat Koeman een contract heeft ondertekend tot en met het WK in 2026.

Ronald Koeman: ''Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking. Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken. Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij.''

Als speler heeft Koeman 78 interlands op zijn naam staan. In 1988 won hij met het Nederlands elftal het EK. Hij kwam in actie bij vier Nederlandse clubs in het betaald voetbal: FC Groningen, Ajax, Feyenoord en PSV. Hij speelde bovendien 192 wedstrijden voor FC Barcelona. Met PSV en FC Barcelona won Koeman de Europacup I, de huidige Champions League. Met FC Barcelona veroverde hij bovendien de UEFA Supercup.

Na zijn loopbaan als voetballer ging Koeman als trainer aan de slag. Zo heeft hij aan het roer gestaan bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord, Southampton, Everton en Barcelona. Van februari 2018 tot medio 2020 was hij bondscoach, een periode waarin het Nederlands elftal tweede werd in de Nations League en zich kwalificeerde voor het EK. Vanaf 1 januari 2023 is Koeman de tiende trainer die na de Tweede Wereldoorlog meer dan één ‘termijn’ als bondscoach op zijn cv mag schrijven. Vanaf die tijd is hij ook via de KNVB beschikbaar voor interviews over het Nederland elftal. Over de verdere invulling van Oranjes staf na ‘Qatar’ worden door de KNVB geen mededelingen gedaan.

Bronnen rond Oranje en in Zeist weten dat het bij een groot deel van de spelersgroep een nadrukkelijke wens was om Koeman terug te halen als Van Gaal zou stoppen. De huidige bondscoach, die zondagavond bekendmaakte dat hij aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt, informeerde de selectie en de leiding van de KNVB afgelopen december al dat hij na het WK direct zou stoppen.

Op dinsdag sijpelden er al geruchten door dat Koeman bondscoach ging worden. In het programma Voetbalpraat ging het al even over de keuze van de KNVB.