<
>

Van Gaal: ''Groep niet zo makkelijk als iedereen denkt''

Nederland kent zijn tegenstanders in Groep A van het wereldkampioenschappen in Qatar. Gastland Qatar, Senegal en Ecuador zijn die opponenten van Oranje. Op papier misschien een relatief makkelijke Groep, maar bondscoach Louis van Gaal rekent zich nog niet rijk.

Allereerst kon de bondscoach zich wel vinden in een term die hij hoorde op TV: ''De loting is kleurrijk te noemen. Het zijn landen die je misschien niet verwacht. We spelen tegen de Afrikaans kampioen Senegal, dat is een aardige tegenstander natuurlijk. Qatar weet ik gewoon niet, die heb ik nog nooit zien spelen. Vier jaar geleden speelden we in de voorbereiding nog tegen Ecuador. In de voorbereiding van het WK toen, moesten we tegen een Zuid-Amerikaans land oefenen. Daar hebben we 1-1 tegen gespeeld, dus het is niet zo makkelijk als iedereen denkt.''

Oranje zit dus in Groep A en dat betekent dat het meteen op de eerste dag moet spelen. ''Het is een nadeel om meteen de eerste wedstrijd te moeten spelen. We hebben maar een week de tijd om ons voor te bereiden. Er zijn spelers die vlak voordat het toernooi begint een wedstrijd met hun club spelen. We hebben daardoor geen goede voorbereiding. De eerste wedstrijd is meteen ook tegen Senegal, de Afrikaans kampioen, dus waarschijnlijk ook de zwaarste tegenstander. Als we die wedstrijd goed doorkomen zorgt het er wel voor dat we later op het toernooi makkelijkere tegenstanders tegenkomen.'' Daarmee doelt Van Gaal op groepswinst, waardoor er groepswinnaars uit andere groepen worden ontlopen.

Vier jaar geleden zaten we in de zwaarte groep

Heel veel waarde hecht de 70-jarige bondscoach nou ook weer niet aan de loting. "Bij het WK van 2014 zaten we in mijn ogen in de zwaarste groep, met wereldkampioen Spanje, Chili als topland in Zuid-Amerika en de vechtersbazen van Australië. Toen wonnen we alle drie de duels en gingen we als groepswinnaar door. Je kunt er daarom eigenlijk niet zoveel over zeggen. Het is niet zo makkelijk als iedereen denkt."

Van Gaal vindt niet dat zijn nieuwe spelsysteem (1-3-4-1-2) minder geschikt voor de wat zwakkere landen. "Ook in het nieuwe systeem kunnen we aanvallend spelen. Kijk maar naar de eerste helft van de oefenwedstrijd tegen Denemarken en naar het laatste half uur tegen Duitsland", zei hij over de twee oefenduels van afgelopen week. "Het is maar hoe je het invult als team. Deze loting is geen reden om van systeem te veranderen."

Van Gaal bekeek de loting vanuit Zeist omdat hij onlangs positief testte op het coronavirus en nog geen negatieve PCR-test kon overleggen om Qatar in te komen. Van assistent-bondscoach Danny Blind hoorde Van Gaal de voorbije positieve geluiden over de trainingsomstandigheden en accommodaties. "Ik denk dat Qatar alles tiptop op orde heeft."