<
>

Nederlandse topclubs zetten streep door BeNeLiga

BeNeLiga

Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en AZ hebben vastgesteld dat er onvoldoende draagvlak is om de BeNeLiga op poten te zetten, dat meldt de Eredivisie CV in een statement. Ze brachten woensdag naar buiten dat zij als Nederlandse clubs de gesprekken over de gecombineerde competitie tussen Nederland en België staken.

Afgelopen maanden is er serieus onderzoch of de BeNeLiga haalbaar was. Een delegatie van zowel Nederlanders als Belgen sprak met de top van de UEFA over een 'split season model'. Bij die gesprekken was ook UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin aanwezig.

De Nederlandse topclubs zetten het project nu stop, omdat het draagvlak binnen het Nederlandse voetbal ontbreekt. Sinds 2019 waren beide partijen, inclusief de nationale voetbalbonden, gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van de BeNeLiga. De conclusies leken daarin positief en gaven genoeg basis voor verder onderzoek.

Een tweede onderzoek toonde eveneens aan dat de competitie tussen Nederland en België significant grotere financiële en sportieve groeimogelijkheden biedt, maar de Nederlandse clubs zijn daar na een aantal jaar toch anders in gaan staan.

De Belgische Pro League is niet bepaald blij met het statement van de Nederlandse teams. 'Dat het Nederlandse clubvoetbal momenteel floreert terwijl het Belgische clubvoetbal het moeilijker heeft, speelt hier ongetwijfeld een rol in', valt te lezen in het persbericht op de site.

'De Pro League neemt akte van de Nederlandse positie, en wil in de komende maanden concrete stappen zetten om het Belgische clubvoetbal opnieuw vooruit te helpen. Lorin Parys, die vrijdag 1 april aan zijn mandaat als nieuwe CEO begint, en zijn team willen de Belgische clubs in de komende tijd overtuigen dat hier een momentum ligt voor een beter en moderner Belgisch topvoetbal.'