<
>

"Mijn ultieme loting zou Argentinië, Marokko en Canada zijn."

Vrijdag staat de loting voor de groepsfase van het WK in Qatar op het programma. Nu Nederland definitief in pot 2 zit tijdens de loting in Doha, is het tijd om te kijken wie het Nederlands elftal wel of niet tegen kan komen in Qatar aankomende november. Met lotingexpert Mark van Rijswijk wordt gekeken naar de mogelijke tegenstanders van het Nederlands elftal.

Op dit moment zijn er 29 van de 32 landen zeker van deelname aan het WK. De winnaar van Verenigde Arabische Emiraten – Australië moet het in juni nog opnemen tegen Peru voor een plek op het WK en ook de winnaar van het duel tussen Costa Rica – Nieuw Zeeland mag zich deelnemer noemen. Wales neemt het op tegen de winnaar van Schotland - Oekraïne, maar deze wedstrijd kent nog geen speeldatum door de oorlog in Oekraïne.

De 32 deelnemende landen worden opgedeeld in poules van vier, van A tot en met H. Omdat Nederland zich in pot 2 bevindt, komt het een land tegen uit pot 1, pot 3 en pot 4. Een poule mag wel maar één land bevatten uit elk continent. Van Europa mogen dat er twee zijn. De kans dat de ploeg van bondscoach Louis van Gaal een topland uit pot 1 tegenkomt in de poulefase lijkt onvermijdelijk, al zei Van Gaal na de wedstrijd Nederland – Duitsland altijd het geluk aan zijn kont te hebben hangen. Dat zou dan Qatar betekenen.

Pot 1: Qatar, Brazilië, België, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Portugal

Pot 2: Mexico, Nederland, Denemarken, Duitsland, Uruguay, Zwitserland, Verenigde Staten en Kroatië

Pot 3: Senegal, Iran, Japan, Marokko, Servië, Polen, Zuid-Korea en Tunesië

Pot 4: Kameroen, Canada, Ecuador, Saudi-Arabië, Ghana, Wales/Oekraïne/Schotland, Peru/Australië/Verenigde Arabische Emiraten en Costa Rica/Nieuw-Zeeland.

Lotingsexpert en ESPN commentator Mark van Rijswijk ziet perspectief. “Ik zie Servië en Polen als sterkste uit pot 3, maar als je een Europees land loot uit pot 1 dan ontloop je die al. Loot je dan bijvoorbeeld Senegal of Marokko uit pot 3, kan Kameroen ook niet meer geloot worden en kijk je naar landen als Saudi-Arabië en Ecuador.”

“Mijn ultieme loting zou toch wel Argentinië, Marokko en Canada zijn. Messi nog een keer tegen Nederland zou ik prachtig vinden. Marokko kent natuurlijk veel Nederlanders en Canada staat voor het eerst sinds 1986 op het WK. Ik krijg het echte WK-gevoel al, als ik naar deze loting kijk. Een Europees land hoeft van mij niet,” sluit Van Rijswijk af.