<
>

Fernandes schiet Portugal naar WK, ook Polen naar Qatar

Pro Shots

Portugal is er eind dit jaar bij in Qatar op het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van bondscoach Fernando Santos maakte dinsdagavond in het Estádio do Dragão een eind aan het sprookje van Noord-Macedonië: 2-0. Bruno Fernandes loodste de Portugezen met twee doelpunten naar het mondiale titeltoernooi.

Santos kon weer beschikken over de geroutineerde verdedigers João Cancelo en Pepe. Voorin kwam de dreiging vooral van de 37-jarige Cristiano Ronaldo, die in de beginfase al rakelings naast schoot, en Diogo Jota. Deze kopte in kansrijke positie via de grond over.

De Noord-Macedoniërs, gesterkt door het verrassende resultaat in en tegen Italië (0-1), voetbalden gedisciplineerd en wonnen veel duels op het middenveld. Uitzicht op een treffer kregen ze niet. Portugal dus wel en die viel na een half uur. Ronaldo legde de bal, door de benen van een opponent, klaar voor Fernandes, die de aanval ook had opgezet: 1-0.

Doelman Stole Dimitrievski maakte geen al te zekere indruk. Hij twijfelde, evenals enkele verdedigers, vlak voor rust opnieuw. Diego Joto liet evenwel na voor meer zekerheid te zorgen in Porto. De tegenstander van de Balkan hield derhalve hoop en zette na de hervatting nog fanatieker druk bij Portugees balbezit. De grote favoriet slaagde er daardoor niet vaak in vlot te combineren en het klasseverschil optimaal te benutten.

Ook Ronaldo slaagde er na een klein uur niet in voor opluchting te brengen, al werden de Macedoniërs mede door de vermoeidheid allengs nog minder gevaarlijk. Pepe, 39 inmiddels, leidde de beslissing in. Hij onderbrak een aanval, zette Diogo Jota aan het werk en diens voorzet bereikte Fernandes op maat. De spelbepaler van Manchester United nam de bal ineens op de rechtervoet en kreeg in de slotfase logisch een applauswissel.

Ook Polen verzekerd van het WK

Polen heeft zich ook geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal. Het Oost-Europese land won in de finale van de play-offs voor eigen publiek van Zweden, 2-0.

Robert Lewandowski, topaanvaller van Bayern München, zette kort na rust Polen op voorsprong door een strafschop te benutten. Piotr Zielinski zorgde voor de 2-0. Hij zette goed door na slecht verdedigen van de Zweden en had de hoek vervolgens voor het uitzoeken.

Daarna mocht Zlatan Ibrahimovic nog even invallen bij Zweden, maar ook dat hielp niet meer.

Zweden had in de halve finales van de play-offs Tsjechië verslagen. Polen hoefde daarin niet in actie te komen, omdat tegenstander Rusland is geschorst vanwege de inval van het land in Oekraïne.

Het WK vindt eind dit jaar plaats in Qatar.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.