<
>

Jong Oranje staat voor belangrijke test

Sinds 1978 heeft het Nederlands voetbalelftal onder 21 jaar zich acht van de 22 keer geplaatst voor het Europees kampioenschap onder 21. Voor die tijd had Jong Oranje nog een leeftijdsgrens van 23 jaar. Het tweejaarlijkse EK werd twee keer gewonnen. Vier keer werd de halve finale bereikt. De kwartfinale en de groepsfase waren eenmalig het eindstation. De huidige lichting spelers – geboren na 1 januari 2000 – moet dinsdag winnen van Jong Zwitserland om nog uitzicht te houden op directe kwalificatie voor het EK 2023 in Georgië en Roemenië, bij een tweede plaats volgen play-offs.

Bondscoach Louis van Gaal voorzag al voor het gelijke spel tegen Jong Bulgarije (0-0) dat de wedstrijd tegen de Zwitsers een belangrijke wedstrijd zou worden: “Het is een test. Op jonge leeftijd deze ervaring mee pikken is fantastisch. Jong Oranje speelt tegen Zwitserland en die staan toevallig bovenaan. Ik ben voor het Nederlandse voetbal, dus ook voor Jong Oranje”, aldus van Gaal. “Ryan Gravenberch en Devyne Rensch kunnen het voortouw nemen om Zwitserland te verslaan”, werd door de bondscoach als reden opgegeven waarom Gravenberch voor 'Jong' geselecteerd was. Inmiddels is Rensch afgevallen met een blessure, net als Ludovit Reis en Jan Paul van Hecke. Zij missen de test en de kans op het opdoen van een “fantastische” ervaring.

Rigters versus Huntelaar

Het spelen van een eindronde wordt vaak gezien als een belangrijke ervaring. De spelers leren wat het is om in korte tijd cruciale wedstrijden te spelen en voor langere tijd van huis te zijn. De historie wijst er echter op dat een succesvolle eindronde met Jong Oranje niet gelijk staat aan een glansrijke interlandcarrière bij het grote Oranje. Neem bijvoorbeeld Maceo Rigters: uitblinker op het EK onder 21 in 2007, scoorde een weergaloze omhaal in de halve finale tegen Jong Engeland, maar opgeroepen voor Oranje werd hij nooit. Otman Bakkal scoorde in de finale, maar kwam slechts tot één A-interland: een invalbeurt van enkele minuten in een oefeninterland tegen Paraquay.

Succes bij Jong én Oranje, het kan wel: Klaas-Jan Huntelaar is all-time topscorer van Jong Oranje en won het EK onder 21 van 2006 in Portugal. Na deze ervaring volgde een glansrijke carrière in het Nederlands elftal (76 interlands, 42 doelpunten). Het ervaren van een jeugdtoernooi is niet elke lichting gegeven: Jong Oranje kwalificeerde zich vaker niet, dan wel. Van de laatste zeven edities waren we er slechts twee keer bij. In de huidige kwalificatie is er een achterstand van vijf punten op de Zwitsers. Nederland heeft nog een wedstrijd tegoed, maar de test van dinsdag is cruciaal voor het kans houden op de belangrijke toernooi-ervaring. Zeker na het gelijkspel tegen de Bulgaren van afgelopen vrijdag.

De wedstrijd Jong Oranje - Jong Zwitserland is dinsdag om 18:45 uur LIVE te zien op ESPN. De voorbeschouwing begint om 18:15 uur.