<
>

Van Gaal verklapt WK-gangers, De Jong heeft goed gevoel bij nieuw systeem

Bondscoach Louis van Gaal heeft de afgelopen week de eerste piketpaaltjes geslagen voor het systeem waarmee Oranje ten tonele zal verschijnen op het WK in Qatar. Een speelwijze die volgens een van zijn sleutelspelers, Frenkie de Jong, het Nederlands elftal veel mogelijkheden kan bieden.

De oefenmeester testte vrijdagochtend negatief op het coronavirus, nadat hij eerder deze week in isolatie moest. In overleg met de GGD kon Van Gaal de trainingen van een afstand volgen. Zaterdag neemt hij gewoon plaats op de bank tegen Denemarken.

In de oefenwedstrijden tegen Denemarken en Duitsland zullen de eerste contouren zichtbaar worden van Van Gaals ideale systeem. Op de persconferentie in aanloop naar het oefenduel met de Denen gaf Van Gaal aan de voorkeur te hebben voor de formatie met één nummer tien en twee spitsen. Het 1-3-4-1-2-systeem. "Omdat Denemarken speelt op een manier waarmee wij met deze speelwijze voordeel uit kunnen halen. De tegenstander moet zich dan altijd aanpassen. Als je met de Hollandse driehoek speelt is er weinig verschil. De tegenstander zal bij dit systeem altijd een middenvelder moeten opofferen aan een nummer tien", doceerde Van Gaal.

Hij was tevreden over de progressie die zijn team heeft geboekt. "Gelukkig hebben ze vandaag een fantastische uitvoering weggegeven, dus ik was binnen drie kwartier klaar."

Hoewel beiden niet fit, wilde de bondscoach per se dat Cody Gakpo en Jurriën Timber erbij waren tijdens dit trainingskamp. Samen met Jordan Teze vormen zij een drietal waarin Van Gaal veel vertrouwen heeft, zo bleek op de persconferentie. De talenten van PSV en Ajax verlieten vrijdag het kamp vanwege blessures. "Ik heb ze opgeroepen om hen juist deel te laten nemen aan die implementatie, want het zijn jongens die in mijn ogen zeker mee gaan naar Qatar", onderstreepte Van Gaal het belang van de aanwezigheid van het trio.

De vriendschappelijke ontmoetingen met de Denen en Duitsers staan vooral in het teken van inslijpen van het nieuwe systeem. Daarnaast speelt er nog een ander groot belang mee. Oranje kan, door het verlies van Italië in de play-offs tegen Noord-Macedonië, nog in pot 1 terechtkomen. Bij een goed resultaat in de komende duels stijgt Oranje op de FIFA-ranking. "Ik denk dat het altijd een rol speelt. Je wil zo hoog mogelijk eindigen op die lijst. Dat is al een doel op zich. Je kunt beter in pot 1 dan in pot 2 zitten", zei Van Gaal daarover.

Frenkie de Jong: "Spirit in het team is goed"

Frenkie de Jong zal in een andere rol komen te spelen dan in de voorgaande wedstrijden onder Van Gaal. De implemenatie van Van Gaals ideeën vond in goede sfeer plaats, vertelde de middenvelder van Barcelona. "Ik denk dat er een goede spirit in het team zit. We hebben goed kunnen trainen, dus dat is positief. Tuurlijk is het even anders als we een nieuw systeem implementeren, dan speel je vaker elf tegen elf en train je vaker tactisch dan normaal", gaf De Jong een inkijkje in de trainingsweek.

"Heel goed", antwoordde De Jong op de vraag over wat zijn gevoel bij de nieuwe formatie is. "Je hebt altijd tijd nodig als je verandert van systeem, maar ik denk dat we al stapjes hebben gezet in deze korte tijd. Ik denk dat het ons veel mogelijkheden kan bieden als team."

De Jong kwam met een afgetekende overwinning in Clásico op zak binnen bij Oranje. Xavi heeft Barcelona weer aardig op de rails gezet. "Ik denk dat we als team beter gaan, waardoor ik ook beter ben gaan spelen", verklaarde hij zijn goede vorm. "We hebben meer opties gekregen waardoor je automatisch beter gaat spelen. We hebben meer vertrouwen als team", aldus De Jong.