<
>

Round-up: Europees kampioen Italië mist opnieuw het WK, wereldgoals Bale

Pro Shots

Italië mist voor het eerst twee WK's achter elkaar. De regerend Europees kampioen was veel beter dan Noord-Macedonië, maar in blessuretijd ging het toch mis. Er stonden ook nog drie andere do or die-wedstrijden op het programma om uit te maken wie zicht kan houden op een ticket voor het wereldkampioenschap in Qatar.

Italië – Noord-Macedonië
Italië had het in eigen huis lange tijd lastig tegen Noord-Macedonië. In het Stadio Renzo Barbera hadden de Italianen het overwicht, maar tot uitgespeelde kansen kwam de ploeg van Mancini niet.

De Italianen hadden veel om voor te spelen: bij winst zou – als de Portugezen ook wisten te winnen – dinsdag de kraker tussen Italië en Portugal op het programma staan.

Toch werd het spannender en spannender, want doelpunten vielen er maar niet. Na bijna zeventig minuten hadden de Italianen 21 schoten gelost tegenover 3 schoten van Noord-Macedonië. Ondanks de verhoudingen wat betreft schoten, kregen de Italianen geen uitgespeelde kansen.

Aleksandar Trajkovski schoot met een prachtig schot in blessuretijd totaal tegen de verhouding in de 0-1 binnen. Hierdoor mist regerend Europees kampioen Italë opnieuw het wereldkampioenschap voetbal. Noord-Macedonië krijgt dinsdag de kans om de WK-droom te verwezenlijken.

Portugal – Turkije
De Portugezen hadden niet lang nodig om op voorsprong te komen. Na ruim een kwartier schoot Bernardo Silva op de paal, maar kwam de rebound zo voor de voeten van Octavio: 1-0. In het Estádio do Dragão – de thuishaven van FC Porto – waren de Portugezen beter, maar Kutlu kreeg namens de Turken een goede kopkans voor de gelijkmaker. Vlak voor rust scoorde Diogo Jota wel met het hoofd en dus kon het elftal van Fernando Santos met een geruststellende voorsprong aan de thee.

Na ruim een uur spelen werd het toch weer spannend na een prachtig doelpunt van Burak Yilmaz. Sterker nog: na tachtig minuten werd de scheidsrechter door de VAR naar de kant geroepen na een overtreding op Enes Ünal. Scheidsrechter Daniel Siebert ging met de VAR mee en gaf een strafschop aan Turkije. Burak Yilmaz schoot hoog over en miste de ultieme kans op 2-2.

Matheus Luiz maakte in blessuretijd aan alle spanning een eind: hij schoot Portugal naar de 3-1 overwinning en schakelde zo Turkije uit.

Zweden - Tsjechië
FC Twente-speler Sadílek stond in de basis bij Tsjechië op bezoek in Zweden. In de Zweedse stad Solna konden deze landen de eerste van de twee hordes nemen om een wk-ticket te bemachtigen. In een heel spannende, maar slechte wedstrijd met weinig kansen bleef de brilstand na negentig minuten op het scorebord staan.

Na een goed uitgespeelde aanval kwam Zweden in de 110e minuut op een 1-0 voorsprong. Het doelpunt van Robin Quaison bleek voldoende voor de overwinning. Zweden neemt het dinsdag tegen Polen op om te bepalen welk land zich mag mengen om de wereldtitel.

Wales - Oostenrijk
Werelddoelpunten van Gareth Bale waren voor Wales voldoende om Oostenrijk te verslaan. In de eerste helft maakte de man die bij Real Madrid onder contract staat een fabelachtig doelpunt. Hij een schoot een vrije trap snoeihard in de kruising. Ook na rust maakte hij op waanzinnige wijze de tweede van de avond. Door een eigen doelpunt van Ben Davies na ruim een uur spelen deed Oostenrijk nog wel wat terug, maar Wales is - al was het maar door de schoonheid van de doelpunten - de verdiende winnaar.

Wales moet voorlopig nog even in de wachtkamer plaatsnemen voordat zij de finale van de play-off kunnen spelen. Door de oorlog in Oekrainë is de wedstrijd Oekrainë en Schotland uitgesteld. De winnaar van die wedstrijd neemt het op tegen het team van Gareth Bale.