<
>

Duarte geniet van debuut voor Kaapverdië: "Het is echt een eer"

ESPN

Deroy Duarte maakte in de zomer van 2021 de overstap van Sparta Rotterdam naar Fortuna Sittard en is in Limburg uitgegroeid tot een vaste waarde. De 22-jarige middenvelder is niet onopgemerkt gebleven, want hij kreeg onlangs zijn eerste uitnodiging voor het nationale elftal van Kaapverdië. Het bleef niet alleen bij een oproep van bondscoach Pedro Leitão Brito ‘Bubista’. Nee, Duarte maakte afgelopen woensdag namelijk meteen zijn debuut voor Kaapverdië in de met 0-2 gewonnen wedstrijd tegen Guadeloupe. "Dit is natuurlijk een moment waar je heel trots op kan zijn", vertelt de kersverse international.

Het was voor Duarte geen grote verrassing dat hij een uitnodiging kreeg voor het nationale elftal. Hij was achter de schermen al enige tijd bezig om alle zaakjes op orde te krijgen voor een mogelijke oproep. "Ik wist al wel een tijdje dat er een kans was dat ik opgeroepen zou worden. Ik kreeg vorig jaar juni voor het eerst een belletje. Toen was het zeker dat ik de keuze voor Kaapverdië wilde maken. Er moest nog een paspoort voor mij geregeld worden. Dat kwam na de Afrika Cup binnen en daarna werd ik in maart opgeroepen."

Keuze voor Kaapverdië
Duarte is geboren in Rotterdam, maar heeft nu dus de Kaapverdische nationaliteit. Een keuze die voor hem al snel gemaakt was. "Ik wist vroeger al dat ik kon kiezen tussen Nederland en Kaapverdië. Na een tijdje ga je realistisch nadenken en toen zag ik de kans bij Kaapverdië. Mijn familie is erg trots en blij dat ik voor Kaapverdië heb gekozen. Ik ben trots dat ik voor dit land mag uitkomen, maar hun nog trotser."

Een andere reden die Duarte deed besluiten om niet voor Nederland, maar voor Kaapverdië te kiezen is de beleving van de mensen in dat land. "Je zag dat ook woensdag tegen Guadeloupe. De wedstrijd was in Frankrijk en daar wonen veel Kaapverdianen. Er was dan ook veel publiek met veel geluid en muziek. We werden erg toegejuicht, anders dan dat je bij het Nederlands elftal ziet. In een Afrikaans land leeft het voetbal meer. Je bent bij wijze van spreken een held in Kaapverdië als je voor het nationale elftal voetbalt. In Nederland is dat toch anders. Dat heeft te maken met cultuur. Dat zit in elk Afrikaans land denk ik. Je wordt echt gewaardeerd."

De Afrika Cup gaf voor Duarte uiteindelijk de definitieve doorslag om voor De Blauwe Haaien (Tubarões Azuis) te kiezen. "Ja dat had een doorslaggevende rol. Het team van Kaapverdië wordt steeds beter, dus zo ontstaat er ook steeds een grotere kans op een eindtoernooi." De middenvelder vertelt dat het plaatsen voor de Afrika Cup op korte termijn zijn streven is, maar omschrijft zijn ultieme doel als het spelen van een WK. "Dat is nog nooit gebeurd. Ze waren al wel één of twee keer dichtbij. Met Kaapverdië op een WK staan zou zoveel doen met de mensen in het land. Dat zou echt heel mooi zijn. Dat is voor mij een droom en een doel."

Laros Duarte, de oudere broer van Deroy, heeft nog altijd geen definitieve keuze gemaakt voor welk land hij wil uitkomen. De 25-jarige middenvelder van FC Groningen is volgens zijn broertje iemand die langer nadenkt. "Hij heeft nog geen keuze gemaakt. Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen. Ik ben iemand die snel knopen doorhakt en wat impulsiever is. Hij denkt meer na. Misschien denkt hij nog aan het Nederland elftal. Hij is nu goed bezig en in voetbal kan het snel gaan. Als je ouder bent kun je ook nog opgeroepen worden voor je land. Hij twijfelt nog." Deroy wil zijn broer zeker niet pushen en snapt dat de keuze moeilijk kan zijn. "We zijn in Nederland geboren en hebben veel liefde voor het land. Ik voel me ook een Nederlander."

Deroy is nu international van Kaapverdië en dat maakt Laros trots. "Hij vindt het ook echt mooi. Hij is echt trots. Bij ons Kaapverdianen betekent voetbal alles. Iedereen droomt ervan om profvoetballer te worden. Dat was bij ons twee ook zo. Je land vertegenwoordigen is echt een eer. Al helemaal als je ziet hoe trots iedereen in de familie is." Kaapverdië speelde in Frankrijk tegen Guadeloupe en is donderdag naar het Spaanse Murcia afgereisd waar de wedstrijden met Liechtenstein (vrijdag 17:00 uur) en San Marino (maandag 18:00 uur) wachten. Tot een duel voor het echte thuispubliek heeft Duartes eerste oproep voor het nationale elftal dus nog niet geleid. "Dat is jammer, maar die momenten gaan zeker nog komen. Dat zou helemaal een mooie ervaring zijn."

Maar eerst dus nog de wedstrijden in Spanje. In die duels kan Duarte weer rekenen op minuten onder bondscoach ‘Bubista’. "Ik sprak woensdagmiddag voor de wedstrijd met de trainer. Hij gaf toen aan dat ik de tweede helft zou spelen, omdat ik zondag nog met Fortuna had gespeeld. Hij liet ook al weten dat ik in Spanje zou gaan spelen. Ik verwacht vrijdag dan ook te spelen."

De Blauwe Haaien van Fortuna Sittard
Duarte heeft gezelschap tijdens de trip met De Blauwe Haaien, want zijn teamgenoot Lisandro Semedo behoort ook tot de selectie van Kaapverdië. De aanvaller van Fortuna Sittard heeft met acht interlands al wat meer ervaring bij de nationale ploeg. "We zijn maandag samen van Amsterdam naar Frankrijk gereisd voor het eerste oefenduel. Dat helpt natuurlijk wel. Hij kan me vertellen over zijn ervaringen", vertelt Duarte die nog meer bekende gezichten tegenkwam bij de Kaapverdische selectie. "Ik kende Jamiro Monteiro en Garry Rodrigues al vanuit Rotterdam-west. Daarnaast maak je snel vrienden. Iedereen spreekt dezelfde taal en iedereen heeft hetzelfde doel."

Van droom naar degradatiestrijd
Als de interlandverplichtingen voorbij zijn, keert Duarte samen met Semedo weer terug bij Fortuna Sittard. De Limburgse club staat zestiende en is in gevecht met PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en Willem II. Slechts één van deze vier ploegen lijkt zichzelf nog veilig te kunnen spelen, want het gat tot de nummer veertien RKC en nummer dertien Heracles is niet zomaar gedicht. Duarte houdt de moed erin: "We hebben nog een inhaalwedstrijd. Er komen ook nog wedstrijden aan waar je punten kan pakken en moet pakken. We hebben daar ook de kwaliteit voor." Die inhaalwedstrijd is toevallig de degradatiekraker tegen zijn oude ploeg Sparta. "Dat doet dan misschien wat meer met je, maar tegen Sparta wil ik gewoon winnen. Dat motiveert me zelfs alleen maar meer."

Wat er ook zal gebeuren in het slot van de competitie, Duarte is blij met zijn overstap. "Bij Sparta speelde ik op een andere positie. Daar kwam ik misschien vaker in scoringspositie, maar minder in mijn kracht. Dat was niet echt mijn spel. Bij Fortuna zit ik goed en speel ik alles op het middenveld. Ik krijg vertrouwen en het debuut voor Kaapverdië laat zien dat ik goed bezig ben. Ik ben blij met mijn rol. Het is achteraf gezien een goede keuze."